Acasă Social Cum a luat naștere celebra prăjitură Caraiman

Cum a luat naștere celebra prăjitură Caraiman

0
Între anii 1930 – 1940, Casa Regală a României a avut ca bucătar pe germanul Iosif Strassman. Elev al renumitului chef Auguste Escoffier, urmase cursurile celebrei școli de gastronomie Cordon Bleu din Paris și era specializat în bucătăriile franceză și italiană.
Ajuns în țară, a îndrăgit gastronomia românească. Susținut și de regina Maria, preparatele neaoșe precum borșurile, sarmalele și tochiturile își făceau ușor loc pe mesele regale.
„Rețeta delicioasei prăjituri Caraiman a fost inventată de Strassman în bucătăria de pe Domeniul Regal de la Sinaia, reprezentând un omagiu adus vârfului muntos, dar și principelui Carol, care, în perioada exilului parizian, își luase numele de Carol Caraiman”, au explicat administratorii Muzeului Național Peleș.
Cum se prepară prăjitura Caraiman? Rețeta a fost dezvăluită chiar pe pagina de Facebook a Muzeului Peleș.
Pentru aluat aveți nevoie de: 2 oua, 200 ml lapte, 100 gr. zahar, 50 ml ulei, 500 gr. faina, 1 praf de copt, esență de rom.
Crema se prepară din: 500 gr zahar tos, 80 gr faină, 300 gr nuci, 250 gr margarina, 1 litru de lapte fierbinte și esență de rom
Pentru glazură sunt necesare: 150 gr ciocolata amaruie, 50 gr. de unt, 50 ml apă.
Mod de preparare:
Pentru blat se amestecă bine zaharul cu ouale, apoi se adaugă treptat laptele, uleiul, esenta de rom si praful de copt.
Făina se încorporează ușor in compozitie până se obtine un aluat ca de paine. Acesta se împarte în 6 bucati si se coace fiecare foaie pe dosul unei tavi (unsa cu ulei si pudrata cu faina) timp de 10 minute, la 180 C.
Crema: se topește zaharul, apoi se adaugă faina si nucile și se amestecă foarte bine. Crema se ia de pe foc și se adaugă laptele, puțin câte puțin. După ce s-a turnat tot laptele, crema se pune din nou pe foc, pînă când incepe să se îngroașe. Dupa ce s-a racit puțin, se adaugă margarina și se amestecă totul foarte bine.
Pentru glazura se topesc pe foc toate ingredientele și se amestecă bine pana se omogenizează.
Prăjitura se asamblează foaie cu foaie și se lasă la rece timp de 4 ore.