Acasă Parlamentar de Brașov Cristina Vecerdi, co-inițiator al noului proiect de lege privind reducerea risipei alimentare

Cristina Vecerdi, co-inițiator al noului proiect de lege privind reducerea risipei alimentare

0
Ieri, 20 februarie, deputata PNL, Cristina Vecerdi, a anunțat adoptarea unui proiect de lege ce vizează reducerea risipei alimentare prin reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea acestora către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.
„Am votat și adoptat astăzi, în Camera Deputaților, un proiect de lege, al cărui co-inițiator sunt, ce vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.
De asemenea, proiectul introduce o serie de obligaţii specifice în sarcina autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice.
Pierderile și risipa de alimente reprezintă o provocare la nivel mondial și implicit la nivel național. Aproximativ o treime din totalitatea alimentelor produse în întreaga lume, dar și în România, se pierd sau se risipesc la un moment dat pe parcursul lanțului de aprovizionare cu alimente.
România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an.
În UE, în fiecare an se risipesc aproape 59 de milioane de tone de alimente. Aceasta înseamnă 131 kg de deșeuri pe persoană într-un an.”, a scris pe Facebook deputata Cristina Vecerdi.