Acasă Actualitate Consiliul Județean Brașov vrea acces liber la informații și transparență din partea...

Consiliul Județean Brașov vrea acces liber la informații și transparență din partea instituțiilor

0

Consiliul Județean Brașov și-a propus integrarea informațiilor de planificare teritorială într-un sistem informatic geografic GIS.

Prin utilizarea acestuia se urmărește atingerea obiectivului autorității publice privind liberul acces la informații, transparență, creșterea capacității administrative și creșterea calității serviciilor publice în cadrul instituției. Administraţia judeţeană a contractat o firmă care va furniza un sistem informatic geografic GIS, format din baze de date GIS de urbanism și o platformă GIS de administrare a acestora, urmând să asigure şi instruirea utilizatorilor în utilizarea sistemului. Sistemul va fi structurată în două componente:

Componenta internă (portal GIS intern), dedicată utilizatorilor din Consiliul Județean Brașov are ca scop consultarea facilă a regulamentelor locale de urbanism pentru orice zonă de interes de pe teritoriul administrativ al județului și reducerea volumului de muncă pentru funcționarii publici din departamentul de urbanism în procesul de identificare a reglementărilor, analiză și interpretare pentru activități de emitere a certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire/desființare, precum și facilitarea serviciilor de răspuns la sesizări sau solicitări din partea petenților și reducerea timpului de răspuns.

Acesta va asigura gestiunea activității și a documentațiilor de urbanism, furnizând regulamentul în vigoare aplicabil în orice zonă de interes la nivelul teritoriului administrativ și permițând emiterea actelor administrative din sfera urbanismului și amenajării teritoriului, prin preluarea acestor reglementări urbanistice din baza de date geospațială.

Componenta externă, dedicată accesului utilizatorilor terți (primării, instituții), prin care aceştia vor putea consulta datele GIS publicate de consiliu şi vor putea accesa serviciile de urbanism puse la dispoziţie.

Aplicațiile găzduite în cadrul portalului GIS extern vor putea fi partajate public, pentru a fi inserate în cadrul paginii web a instituției cu accesul tuturor părților interesate.

Conform Consiliului Județean Brașov, contractul de furnizare, în valoare totală de 312.970 lei, urmează să se finalizeze în acest an. Până la momentul respectiv, la sediul CJ Braşov sunt organizate prezentări periodice ale stadiului implementării proiectului, adresate cu precădere specialiştilor din cadrul Direcţiei Arhitect-Şef.

Articolul precedentBrașovenii se înghesuie la pașapoarte! Aproape 7000 de cereri în luna iulie
Articolul următorSfaturi de călătorie. Evitați partajarea locației în vacanță!