Acasă National Comisia Europeană: România NU îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro

Comisia Europeană: România NU îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro

0

Comisia Europeană a decis că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Hotărârea a fost luată în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă.

Comisia Europeană a concluzionat că, Croația este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023, ceea ce va aduce numărul statelor membre din zona euro la douăzeci.

Concluzia este prezentată în Raportul de convergență din 2022, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Acestea sunt cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro. Potrivit concluziilor raportului:

  • Doar Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor.
  • Toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanțele publice, cu excepția României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.
  • Bulgaria și Croația sunt cele două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb.
  • Bulgaria, Republica Cehă, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

În toate statele membre din afara zonei euro examinate, cu excepția Croației, raportul constată, de asemenea, că legislația națională în domeniul monetar nu este pe deplin compatibilă cu legislația UEM și cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale/BCE, se arată într-un comunicat al Comisiei