A doua cerere de plată transmisă de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență a fost evaluată pozitiv de Comisia Europeană.
La sfârșitul anului trecut, România a înaintat Comisiei a doua cerere de plată aferentă PNRR care includea 49 de jaloane și 2 ținte. După ce a analizat informațiile transmise de autoritățile române, Comisia a considerat 47 de jaloane ca fiind îndeplinite satisfăcător.
„O veste bună, sigur, așteptam acești bani să putem lua din presiunea de pe costurile de finanțare, dar mai avem mult de muncă în continuare. Trebuie să accelerăm îndeplinirea jaloanelor și țintelor, să recuperăm întârzierile și să revenim în graficul asumat inițial. Astăzi am avut o primă întâlnire cu toți coordonatorii de reforme și i-am asigurat că MIPE va pune la dispoziție toate instrumentele și sprijinul necesare pentru recuperarea ritmului de implementare. Este o muncă de echipă, toți miniștri înțeleg acest lucru și vom avea grijă să ne atingem scopul în termenele stabilite în fața partenerilor noștri”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
În conformitate cu reglementările privind implementarea Mecanismului de redresare și reziliență, publicate de Comisie în februarie a.c., statelor membre le sunt rambursate fondurile aferente țintelor și jaloanelor îndeplinite cuprinse într-o cerere de plată și au la dispoziție timp suplimentar pentru a realiza etapele restante.
A doua cerere de plată este în valoare de 3,22 miliarde euro, din care 2,14 miliarde euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil și 1,08 miliarde euro – sprijin sub formă de împrumut, sume ce includ și prefinanțarea în valoare de 13%. După deducerea prefinanțării deja încasate de țara noastră, sumele de plată sunt de 2,8 miliarde de euro, din care 1,86 miliarde de euro este partea de grant și 0,94 miliarde de euro este partea de împrumut. Ca urmare a neîndeplinirii satisfăcătoare a 2 jaloane, România va încasa cu 53,36 milioane euro mai puțin în contul componentei de sprijin sub formă de împrumut a PNRR, având la dispoziție încă 6 luni pentru a reveni cu dovezi că și pentru această sumă jaloanele au fost îndeplinite satisfăcător.
În continuare, Comisia Europeană va transmite evaluarea cererii de plată nr. 2 a României, conform procedurii, Comitetului Economic și Financiar (EFC), pentru a fi aprobată.
Reamintim că prima cerere de plată din cadrul PNRR a fost rambursată României în octombrie 2022, suma plătită fiind în valoare de 2,6 miliarde euro (1,8 miliarde euro sub formă de granturi și 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi).
România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aprox. 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.