Acasă Social CineVentura, tabără de creație cinematografică pentru copii

CineVentura, tabără de creație cinematografică pentru copii

0
La finalul lunii iunie, Rezervația Naturală Plaiul Foii devine platou de filmare. 18 copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, dornici de aventură și pasionați de cinematografie vor realiza două scurtmetraje în cadrul taberei cinematografice CineVentura, organizată de Scharf Film. Pe parcursul unei săptămâni participanții vor fi îndrumați de profesioniști în toate domeniile cinematografiei (scenarist, producător, actor, regizor, director de imagine, sunetist, scenograf, make-up artist, editor) într-un cadru natural de vis: Plaiul Foii, în Rezervația Naturală Piatra Craiului.
Tabăra își propune să introducă publicul tânăr în fascinanta lume a cinematografiei, unul din obiectivele organizatorilor fiind acela de a-i ajuta pe copii și adolescenți să experimenteze cum se realizează un film și să facă ei înșiși unul cap-coadă. Ei vor descoperi că „pentru câteva minute de film se lucrează mai multe zile, iar fiecare membru al echipei trebuie să fie constant implicat, atent și prompt pentru ca toate rotițele să se miște corect”, explică regizorul Liviu Mărghidan, unul din organizatorii taberei.
Participanții sunt împărțiți în două grupe mixte (fete și băieți), echilibrate după vârste. Copiii fiecărei grupe sunt, pe rând, atât actori-protagoniști, cât și membri ai echipei de filmare. Atunci când prima grupă de copii-actori filmează, cea de-a doua grupă este echipa de filmare și invers.
Practic, o echipă o filmează pe cealaltă. La final, se vor obține două filme de scurt-metraj realizate exclusiv de copii, sub îndrumarea profesioniștilor. „Profesioniștii ghidează în permanență activitatea participanților, învățându-i câte puțin din tainele meseriei respective”, spune Ruxandra Flonta, co-organizatoarea taberei. Scurt-metrajele vor fi proiectate și discutate de întreaga echipă înainte de încheierea taberei.
Unul din scopurile CineVentura este acela de a atrage către domeniul cinematografic cât mai mulți copii și tineri. Dar mai mult decât atât, se urmărește ca participanții să învețe să își îndrepte atenția către calitatea unui produs cinematografic. În urma acestor ateliere, participanții vor putea evalua subiectul, regia, jocul actoricesc, calitatea imaginii, decorurile, costumele, muzica sau montajul cu ochii unui cunoscător.