Acasă Social Cinematograful Amza Pellea din Râșnov a fost readus la viață după 90...

Cinematograful Amza Pellea din Râșnov a fost readus la viață după 90 de ani

0
Un cinematograf cu o istorie de peste 90 de ani a prins din nou viață, s-a adaptat nevoilor
de consum cultural modern, a devenit un spațiu de educație și s-a reinventat prin
implicarea comunității. Cinematograful Amza Pellea Râşnov devine astfel un exemplu de
bună practică la nivel național şi mai ales pentru comunitățile mici.
Chiar dacă în anii ’90 trecea prin aceeasi experiență tristă ca majoritatea cinematografelor din România, în 2009 i se dă o a doua șansă prin renovare. Începe timid să găzduiască serbări, spectacole, Festivalul de Film și Istorii, primește numele Amza Pellea în 2013 și este schimbată complet infrastructura tehnică în perioada 2020-2021.
Începând cu luna august 2022 Cinematograful Amza Pellea Râşnov a trecut printr-un amplu proces de reinventare și deschidere către comunitate. A fost amenajat un nou spațiu pentru activități, au fost implementate 16 evenimente inițiate și organizate împreună cu oameni din comunitatea locală și a fost dezvoltat un program pilot de educație prin film („Școala de la cinema”) pentru elevii din Râșnov și nu numai. Sala a fost din nou plină iar bucuriile și emoțiile au fost împărtășite între cei prezenți.
Tot acest proces a fost posibil datorită sprijinului primit prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Brașov.