Acasă Social Ceremonii militare și religioase la Brașov, în Piața Unirii

Ceremonii militare și religioase la Brașov, în Piața Unirii

0

Instituția Prefectului Județul Brașov și Garnizoana Brașov au organizat azi, 24 ianuarie 2024, de la orele 11:00, în Piața Unirii din municipiul Brașov, o ceremonie militară și religioasă dedicată Zilei Unirii Principatelor Române.

Alocuțiunea prefectului Mihai Cătălin Văsii susținută la ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Unirii Principatelor Române:

„Stimați invitați,

Onorată asistență

Dragi brașoveni

          Sărbătorim împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, act concretizat prin alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei, în 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, în 24 ianuarie, același an.  

Cred că este cumva nedrept ca acestui extraordinar moment istoric să i se spună Mica Unire. Nu a fost deloc mică, dimpotrivă, a avut o însemnătate uriașă. Fără Unirea Principatelor probabil nu ar fi fost posibil în 1918 marele act istoric al creării statului național unitar român. De asemenea, momentul ianuarie 1859 a arătat ce înseamnă solidaritatea dintre adevăratele elite – ca nucleu conducător al societății – și populație, pentru împlinirea unei năzuințe seculare.

Nu în ultimul rând, Unirea Principatelor Române a deschis drumul reformelor în domenii esențiale și al creării unor instituții fundamentale, determinând modernizarea și dezvoltarea statului.

Iată de ce nu cred că se cuvine să fie minimizată împortanța actului din ianuarie 1859 prin folosirea sintagmei Mica Unire.

Doresc să subliniez și cu această ocazie – pentru că este deosebit de important și un motiv de mândrie pentru noi – rolul pe care l-a avut Brașovul în Unirea Principatelor. Aici s-au reunit personalitățile principale ale acelei perioade, între care Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Eliade Rădulescu.

La Brașov, în 1848,  s-au pus bazele platformelor revoluționare ce vizau unirea Principatelor și reformarea patriei, iar Vasile Alexandri a publicat, în «Foaie pentru minte, inimă și literatură» – suplimentul cultural al Gazetei de Transilvania – poezia «Hora Ardealului», devenită apoi «Hora Unirii».  

Onorată asistență

Momentul 1859 ne-a arătat, ca de altfel întreaga noastră istorie, că doar atunci când suntem uniți, când dăm mână cu mână, putem depăși orice obstacole și ne putem îndeplini scopurile. Când suntem dezbinați, când plecăm urechea la cei cei vor să ne învrăjbească și la instrumentele lor de propagandă, pierdem.

Închei cu un gând de recunoștință, respect și admirație față de extraordinarii noștri înaintași care ne-au lăsat moștenire o țară și al căror exemplu se cuvine să-l urmăm, după puteri, cu toții.

La mulți ani, români! La mulți ani, dragi brașoveni! La mulți ani, România!”