Acasă Actualitate Ce taxe și impozite vor plăti brașovenii în acest an?

Ce taxe și impozite vor plăti brașovenii în acest an?

Începând de astăzi, 08 ianuarie și până în data de 31 martie, brașovenii își pot plăti impozitele pentru imobile, clădiri și terenuri și pentru autovehiculele deținute. Cei care își achită, în totalitate, obligațiile față de bugetul local până în data de 31 martie, beneficiază de o reducere a impozitelor cu 10%.

Pentru a evita aglomerația la ghișee, Municipalitatea a pregătit mai multe sisteme de plată on-line, pe site-ul primăriei sau prin ghișeul.ro, prin virament bancar, internet banking sau la cel mai apropiat aparat SelfPay.

Soluțiile oferite de Direcția Fiscală pentru plata impozitelor sunt următoarele:

 • ordin de plată, în lei, prin virament bancar sau internet banking;
 • numerar sau card bancar, în lei, la stațiile de Plată SelfPay, instalate în marile rețele de retail, în universități, centre comerciale, piețe, benzinării și magazine de proximitate (localizarea acestora se găsește la adresa https://selfpay.ro/localizare/ );
 • on-line, cu cardul bancar, pe site-ul www.brasovcity.ro (necesită cont de utilizator);
 • on-line, cu cardul bancar, pe site-ul www.ghiseul.ro (necesită cont de utilizator);
 • numerar sau card bancar, în lei, la casieriile Direcției Fiscale de pe str. Dorobanților nr. 4 și str. Lungă nr. 14.

Detalii despre obținerea unui cont electronic pe site-ul www.brasovcity.ro sau www.ghiseul.ro, precum și pașii necesari, se găsesc pe site-ul Direcției Fiscale Brașov (http://www.dfbv.ro/ ), secțiunea Taxe si impozite – „Modalități de plată“.

Vă reamintim că termenele de plată pentru impozitele și taxele locale datorate de persoanele fizice și juridice pentru anul 2024 sunt 31 martie și 30 septembrie.

Impozitul pe clădiri, teren sau mijloace de transport, de până la 50 de lei inclusiv, datorat bugetului local de către contribuabil, se plătește integral până la primul termen de plată.

Neplata la termen a obligațiilor fiscale implică majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, conform art. 183 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

 

Aceleași taxe și impozite, indexate cu rata inflației

Pentru anul 2024, valorile impozitelor stabilite de Consiliul Local prin HCL. nr. 293/2023 au fost actualizate, conform prevederilor Codului Fiscal, cu indicele de inflație, respectiv cu 13,8 %.

Vestea bună este că pentru plata cu anticipație, până la 1 aprilie, a impozitului pe clădiri, teren sau mijloace de transport datorat pentru întregul an de către contribuabil, se acordă o bonificație de 10%, față de 5% până acum. Bonificația se acordă atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

În acest context, pentru anul 2024 Direcția Fiscală a oferit câteva exemple de impozit datorat de persoane fizice, astfel:

 • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 65mp aflată în zona A, impozitul va fi de 295 lei;
 • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 50mp aflată în zona B, impozitul va fi de 217 lei;
 • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 50mp aflată în zona C, impozitul va fi de 187 lei;
 • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 43 mp aflată în zona D, impozitul va fi de 153 lei;
 • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona A, 500 mp – 691 lei;
 • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona B, 500 mp – 520 lei;
 • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona C, 500 mp – 349 lei;
 • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona D, 500 mp – 163 lei.
Impozitul pe mijloacele de transport va fi și el, de exemplu, 73 lei pentru o capacitate cilindrică de 971 cmc, 102 lei pentru mașinile cu motoare de 1.321 cmc, 328 lei pentru cele cu motoare de 1.996 cmc, 1.575 lei pentru cele de 2.350 cmc, în timp ce pentru o mașină cu motor de 2870 cmc, o persoană fizică va plăti un impozit anual de 3.937 de lei, iar pentru una cu motor de 3350 cmc, impozitul va ajunge la 8.986 lei.
Vehiculele electrice beneficiază de scutire de impozit, iar pentru hibride, impozitul datorat este cu 95% mai mic decât în cazul unui vehicul doar cu motor cu combustie internă, de aceeași capacitate cilindrică. De exemplu, pentru un vehicul hibrid cu capacitatea cilindrică de 1.798 cmc, impozitul este de doar 15 lei, față de impozitul pentru un vehicul convențional cu aceeași capacitate cilindrică, în sumă de 295 lei.