Printr-o postare publicată pe pagina de Facebook, Ministerul Turismului a adus în atenția internauților un obiceiul specific din Țara Bârsei, Junii Braşovului, ce constă într-o petrecere ce adună localnici de toate vârstele şi la care are loc întrecerea aruncării buzduganului între mai multe cete de tineri.
„Grupurile de tineri, organizate asemeni cetelor de călușari sau de colindători, cu vătaf şi casier, strâng ouă de la tinerele fete, după care se merge către Pietrele lui Solomon, la picnic, unde vor avea loc întreceri. Cea mai cunoscută şi îndrăgită dintre ele este aruncarea buzduganului.
Înainte de desemnarea vătafului cetei, adică cel care reuşeşte cea mai bună aruncătură a buzduganului, toate cetele merg în dimineaţa primei zile de Paşte pe la casele vecinilor să anunţe Învierea Domnului. Cu această ocazie, strâng ouă de la fetele tinere care vor fi apoi împărţite la petrecere.
Totodată, indiferent de vremea din Duminca Paştelui, junii defilează călare prin centrul oraşului Braşov, într-o paradă cunoscută sub numele de „Coborârea junilor în cetate” sau „Ziua de călări”.”, au explicat reprezentanții instituției.