Noul guvern, format în urma votului din 1 decembrie, urmează să preia Executivul, însă nu se ştie când, pentru că alegerile parlamentare nu au fost validate încă de Curtea Constituţională. Astfel, bugetul, care de obicei este cea mai importantă lege din an, nu face parte din nicio discuţie în acest moment.
Cresc sau nu cresc taxele în 2025? Cum vor arăta majorările de pensii, dacă vor fi, şi care vor fi investiţiile publice? Sunt întrebări la care nu există un răspuns în acest moment, în lipsa unui buget de stat. Or, acum, la mai puţin de o lună până la încheierea anului, discuţiile din parlament şi din guvern sunt despre formare de majorităţi care să poată da noua guvernare. Bugetul României, care de obicei este cea mai importantă lege a anului, a rămas în plan secund, notează zf.ro.
„Să nu uităm de bugetul pe 2025. Acolo vom avea câteva probleme. Deficitul nu e nici 5% – cat era prevăzut în legea bugetului de stat pe 2024, nici 6,9% din PIB, cat este prevăzut după rectificare. Nici măcar de 7,9% PIB, cat a estimat Comisia. Se va duce spre 9% PIB“, este de părere Gabriel Biriş, avocat de business şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.