Este sezonul gripei și al virozelor. Prof. Univ. Dr. Falup-Pecurariu Oana vine în ajutorul părinților cu recomandări. Ce putem să facem când curge nasul copiilor noștri?
„Una dintre cele mai frecvente întrebări care mi se adresează este aceasta, legată de curgerea nasului copiilor noștri. De cele mai multe ori până să apuc să răspund părinții administrează o formă de antitermic copiilor, deși acestora le curge nasul și nu au febră. Prin urmare am să vă dau câteva informații legate de acest simptom la copii.
Rinoreea mucopurulentă este caracterizată prin secreții nazale groase, opace, de cele mai multe ori colorate. Este apanajul infecțiilor virale. Acest simptom este cel care pune probleme mai ales la copiii cu vârsta de sub 3 ani căci persistă timp variabil, îngrijorează părinții care de cele mai multe ori vizitează numeroase cabinete și servicii medicale. De cele mai multe ori aceste vizite determină prescripție nejustificată de antibiotice acestor copii. Și pentru că deja știm atât de multe despre virusuri rinoreea este determină de rinovirusuri, adeno, influenza, parainfluenza, metapneumo, boca virusuri dar și de virusul sincițial respirator precum și de coronavirusuri.
La sugarul cu vârsta de sub 3 luni rinoreea mucopurulentă ridică suspiciunea unei malformații anatomice, fibrozei chistice sau unei disfuncții ciliare. Dacă ea însoțește o otită, sinuzită sau pneumonie la vârsta de sub 1 an atunci poate să ne ridice suspiciunea unei tulburări a sistemului imun.
Ce este extrem de important de știut este faptul că culoarea și densitatea secrețiilor nazale în cadrul infecțiilor virale se va modifica funcție de evoluția afecțiunii dar și de etiologia care a determinat apariția ei. De asemenea de cele mai multe ori rinoreea se însoțește de febră peste 39 de grade și de modificarea stării generale. Este interesant că în aceste perioade de rinoree, copiii noștri își vor modifica compoziția florei nazale apărând pneumococul, stafilocoul, Haemophilus alături de virusurile care au determinat episodul acut.
Este important de reținut că nu ar trebui să ne grăbim să administrăm antibiotice căci ele nu vor influența deloc cursul secrețiilor nazale.
Mai mult studii foarte recente au demonstrat că există o legătură între nivelul socio-economic și persistența rinoreei. Cu cât copiii provin dintr-un mediu economic mai precar, vor avea o rinoree persistentă. Mai mult există o legătură între nivelul de anxietate prenatală al mamei și durata efectivă a persistenței rinoreei. Poate de aceea este foarte important să fim liniștite în perioada celor nouă luni de sarcină.
Este foarte important să nu administrăm medicație care nu este adecvată acestei simptomatologii să înțelegem că rinoreea este auto-limitată și că ar trebui să utilizăm decongestionante nazale adaptate vârstei copiilor, în doza și durata de timp corectă. Iar consultul medical al copilului rămâne extrem de important cu mult mai important decât reclama …
Vă doresc o săptămână fără rinoree!”
Sursa: Facebook Spitalul Clinic De Urgență Pentru Copii Brașov