Acasă Sănătate-Educație Ce ar trebui să întrebi în timpul primei tale vizite la un...

Ce ar trebui să întrebi în timpul primei tale vizite la un dentist: 4 întrebări

2
0

Te pregătești pentru prima ta vizită la un nou dentist și nu știi ce întrebări să pui? Probabil deja te-ai informat cu privire la experiența și pregătirea sa sau stilul de comunicare cu pacienții înainte de a-l alege, dar sunt și alte informații pe care este bine să le afli încă de la prima întâlnire și multe dintre ele privesc sănătatea ta orală și cum te poate ajuta el să o menții. Ți-am pregătit o listă cu câteva exemple de întrebări esențiale pe care să le adresezi medicului stomatolog în timpul primei tale vizite.

  1. Care este starea generală a sănătății mele dentare? 

Dacă este pentru prima dată când îi treci pragul, orice dentist din Brașov sau oricare altă localitate va începe prin a efectua un control stomatologic amănunțit, completat, de multe ori, de o radiografie dentară sau de alte investigații. Acest lucru este necesar pentru o evaluare clară a stării sănătății tale orale și poate duce la descoperirea unor probleme a căror existență poate tu nici măcar nu o suspectai. Un exemplu în acest sens sunt cariile, care adesea, cel puțin în faza incipientă, nu prezintă simptome și de multe ori nu pot fi identificate cu ochiul liber nici măcar de către medicul stomatolog. Nu ezita deci să îl întrebi dacă a identificat anumite probleme stomatologice în timpul controlului sau în urma investigațiilor efectuate. Răspunsul s-ar putea să te surprindă.

  1. Ce tip de tratamente îmi recomandați?

Odată identificate problemele tale dentare, medicul stomatolog îți va putea spune cu certitudine de ce tip de tratamente ai nevoie și de ce sunt acestea necesare. Aceeași întrebare i-o poți adresa dacă ai tu anumite nemulțumiri ce țin de aspectul dinților și pe care ai dori să le corectezi. Poate că îți dorești dinți mai albi ori mai drepți. Poate că dentistul ți-a comunicat deja că ai un dinte ce nu mai poate fi salvat și va trebui extras. În ambele cazuri, este important să discuți cu stomatologul despre opțiunile de tratament disponibile, insistând pe avantajele, dezavantajele și riscurile asociate cu fiecare dintre acestea.

  1. Ce măsuri de prevenție pot lua pentru a evita problemele dentare în viitor? 

Este o altă întrebare importantă, al cărui răspuns dentistul ți-l va putea cu siguranță oferi după un consult amănunțit. În funcție de starea actuală a sănătății tale orale, ai putea primi recomandări pentru îmbunătățirea igienei orale: poate nu folosești tehnica de periaj dentar corectă, poate nu utilizezi ața dentară atât de des pe cât ar trebui sau poate ai tendința de a uita să te prezinți la controalele stomatologice periodice. La fel de bine, dentistul ți-ar putea recomanda anumite proceduri de profilaxie dentară ce te pot scăpa de multe probleme pe termen lung. Din această categorie fac parte, de exemplu, detartrajul dentar, sigilarea dentară sau periajul dentar profesional. Recomandările dentistul ar mai putea viza și schimbarea unor obiceiuri alimentare mai puțin sănătoase sau renunțarea la anumite obiceiuri vicioase precum fumatul sau rosul unghiilor.

  1. Cât de des trebuie să vin la control? 

Controalele stomatologice periodice joacă un rol foarte important în menținerea sănătății orale, dar frecvența acestora poate varia în funcție de mai mulți factori. De regulă, specialiștii recomandă programarea a cel puțin a două vizite pe an, pentru control și curățare dentară. Totuși, în funcție de vârsta pe care o ai, de problemele dentare cu care te confrunți și de stilul tău de viață, ți s-ar putea spune că este nevoie să te prezinți mai des la control.

Care este starea sănătății tale orale, de ce tratamente ai nevoie, ce trebuie să faci pentru a evita să te confrunți cu noi probleme dentare, dar și cât de des ar trebui să te programezi la controale de rutină sunt câteva întrebări esențiale pe care ar fi indicat să i le adresezi dentistului încă de la prima vizită. Sunt lucruri importante, pe care este bine să le știi de la început și care te vor ajuta să îți faci o idee cu privire cu modul în care va decurge colaborarea ta cu stomatologul pe care l-ai ales.

sursa foto Freepik

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.