Acasă Sănătate-Educație Câte cazuri de malarie au fost înregistrate în luna ianuarie

Câte cazuri de malarie au fost înregistrate în luna ianuarie

0

În luna ianuarie a anului 2024 au fost raportate 9 cazuri de malarie cu istoric de călătorie în țări endemice de malarie din Africa. Cinci cazuri au istoric de călătorie în Tanzania-Zanzibar, din care 2 au decedat.

Situația cazurilor și deceselor înregistrate în ultimii 5 ani:

An Cazuri confirmate malaria import Decese
2019 22 0
2020 1 0
2021 11 1
2022 25 0
2023 33 1

Întrucât malaria este o boală care poate avea evoluție severă, care se poate solda cu deces, recomandăm persoanelor care urmează să efectueze o călătorie internațională să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaționale, cu 4-6 săptămâni înaintea călătoriei, în vederea obținerii tuturor informațiilor necesare pentru menținerea stării de sănătate pe parcursul călătoriei.

Dacă veți călători în străinătate este recomandat să:
– vă programați (inclusiv copiii) la o consultație la medicul dumneavoastră de familie pentru evaluarea stării de sănătate, cu câteva săptămâni înaintea călătoriei;
– vă informați care sunt tipurile de vaccinuri/medicația profilactică ce trebuie administrate înainte sau în timpul călătoriei dumneavoastră și puteți face acest lucru adresându-vă unui cabinet de vaccinări internationale selectat din lista disponibilă la următorul link:https://insp.gov.ro/wp-content/uploads/2024/01/Lista-cabinetelor-de-vaccinari-internationale.pdf  iar măsurile recomandate călătorilor în zonele endemice pentru malarie pot fi consultate accesând linkul https://insp.gov.ro/download/malaria-recomandari-pentru-calatori/.

Schema de vaccinare înaintea unei călătorii internaționale este PERSONALIZATĂ și este recomandată de medic, în funcție de destinație, durata călătoriei, vaccinări obligatorii/recomandate în zona respectivă, riscurile de îmbolnăvire specifice zonei