Acasă National Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

La alegerile din 9 iunie, România își va vota primarii și europarlamentarii. 542 de candidați se luptă pentru cele 33 de posturi de la Bruxelles.

Funcția vine cu responsabilități, dar și cu venituri pe măsură. Salariul unui europarlamentar se apropie de 8.000 de euro pe lună și este completat de diurne, gratuități și multe beneficii.

Salariul unui eurodeputat este mult mai mare decât al unui ales din Parlamentul național. După ce i se rețin taxele și impozitele, un europarlamentar câștigă peste 7.800 de euro lunar.

Acestei sume i se adaugă aproape 5.000 de euro bani care, cel puțin teoretic, nu intră în buzunarele aleșilor. Trebuie folosiți pentru a-și închiria birouri în țară, pentru a-și cumpăra calculatoare, telefoane sau abonamente la internet. Suma nu trebuie justificată, dar pot fi făcute controale aleatorii. Cei care chiulesc de la ședințele plenare pierd jumătate din acești bani.

La fel ca senatorii și deputații de la București, europarlamentarii sunt plătiți ca să vină la serviciu. Diurna zilnică este de 350 de euro, iar banii pot fi cheltuiți pentru a-și asigura cazarea, masa ori transportul.

Continuă să citești articolul pe știrileprotv.ro