Acasă Social Caravana de screening la Homorod şi Hoghiz, judeţul Braşov

Caravana de screening la Homorod şi Hoghiz, judeţul Braşov

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa în perioada 22-23 iunie 2023, în localităţile Homorod şi Hoghiz, judeţul Braşov.

Femeile sănătoase, asigurate sau neasigurate, cu vârsta între 24-64 de ani sunt aşteptate să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV.

Programul caravanei în perioada 22-23 iunie 2023 este următorul:

  • 06.2023 – Homorod, intervalul orar 12.00-19.00 (Centrul de Informare Turistică, nr. 385);
  • 06.2023 – Hoghiz, intervalul orar 09.00-15.00 (Căminul Cultural).

 

!!!Un test de 5 minute pentru 5 ani de linişte!!!

În stadii incipiente, cancerul de col uterin NU prezintă simptome.  Descoperit la timp, cancerul de col uterin poate fi tratat şi vindecat cu succes, ceea ce face testarea Babeş Papanicolaou şi HPV cu atât mai importante pentru sănătatea femeilor.

În fiecare an, peste 4000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

Screening-ul poate detecta anumite tipuri de cancer într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai efficient. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

 

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603)  este derulat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș şi are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin.

 

Manager Proiect

Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

 

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ

Expert IEC

 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș

Str. Gh. Marinescu, nr. 50, Târgu Mureș, 540136

Telefon: +40-265-21 21 11 / Fax:+40-265-21 57 68

www.spitalmures.ro