Vineri, 10 mai 2024, de la ora 11.00, în Sala Operei, pe cei care au achiziționat bilete îi așteptăm la repetiția generală cu public a spectacolului cu capodopera verdiană „La Traviata”.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!
Sâmbătă, 11 mai 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, ne reîntâlnim cu una dintre cele mai îndrăgite și vizionate opere de pe mapamond: „La Traviata” de Giuseppe Verdi! Libretul a fost scris în limba italiană de Francesco Maria Piave.
În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru „Traviata”, cu singura diferență că, în operă, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valéry. Premiera a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec datorat, în primul rând, mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854, pe mica scenă a Teatrului San Benedetto, tot din Veneția, opera a avut un real succes.
„Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valéry impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Compozitorul Giuseppe Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Violetta Valéry devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârşitul. Despre această femeie specială şi despre gestul său scria însuşi Dumas-fiul: „Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea”. Muzica verdiană transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. Paginile muzicale conțin adevărate portrete psihologice ale personajelor și sentimentele lor. În spatele expunerii luxului și plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăți în care totul poate fi cumpărat și vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.
În distribuție, îi veți putea urmări pe artiștii: Violetta Valéry – Georgiana Dumitru (invitată), Alfredo Germont – Liviu Iftene, Giorgio Germont – Alexandru Aghenie (debut), Gastone – Claudiu Bugnar, Flora Bervoix – Asineta Răducan, Annina – Sonia Hazarian, Baronul Douphol – Marian Rește, Marchizul d’Obigny – Șerban Lupei, Doctorul Grenvil – Dan Popescu, Majordomul – Dan Ionescu, Grădinarul – Șerban Dinu (debut). Soliști balet: Luna Muramatsu, Dorin Mirea. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.
Maestrul Traian Ichim va asigura conducerea muzicală a acestui spectacol. Regia artistică poartă semnătura lui Dimitrie Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Asistent coregrafie: Cristina Rotundu. Asistent mișcare scenică: Alexandra Scriminț. Regie scenă: Marilena Aldea.
Soprana Georgiana Dumitru este invitată, pentru a treia oară, pe scena Operei Brașov, la sfârșitul acestei săptămâni. Ați mai putut-o urmări interpretând-o pe Fiordiligi din opera comică „Così fan tutte” de W.A. Mozart, dar și în Gala de Operă a Festivalului de Operă, Operetă și Balet din 2022.
La sfârșitul lunii martie a acestui an, a debutat, pe scena Operei Naționale București, în rolul Adina din „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, fiind foarte apreciată și catalogată drept o stea în ascensiune. În luna februarie, a fost chiar Violetta Valéry în „La Traviata” de G. Verdi în cadrul Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”.
Georgiana Dumitru este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat Canto la clasa conf. univ. dr. Mariana Colpoș.
A obținut timp de trei ani, consecutiv, bursa Fundației Regale Margareta a României (2018 -2020), bursa Uniunii Muzicienilor Interpreți din România (UNIMIR), în 2020 și 2021, și Bursa de Excelență din cadrul U.N.M.B (2021 și 2022).
De-a lungul anilor a avut ocazia să lucreze cu nume sonore din lumea muzicii, precum: mezzosoprana Viorica Cortez, soprana Nelly Miricioiu, soprana Elena Moșuc, conf. univ. dr. Anda Tabacaru (regizor artistic), prof. dr. Alina Pavalache-Cophignon (pianistă, chef de chant), Lucy Arner (dirijor Metropolitan Opera New York), Liora Maurer (dirijor și vocal-coach Metropolitan Opera NY), Sharon Mohar (regizor si director artistic al „Les Maîtres Sonneurs” Opera Company), tenorul Teodor Ilincăi, Isaac Alonso de Molina (dirijor și profesor, Den Haag Koninklijk Conservatorium – Royal Conservatoire), prof. Regina Himmelbauer (Joseph Haydn Konservatorium Eisenstadt), Chariklia Apostolu (dirijor\pianist\vocal-coach, Richard Wagner Konservatorium Wien), Eleonora Pacetti (vocal-coach si Coordonator al Programului pentru tineri artiși ai Operei din Roma), prof. Marcelo Amaral (Hochschule für Musik Nürnberg), Conf. Univ. Dr. Verona Maier, Ciprian Teodorașcu (dirijor Opera Națională București).
- Spectacolul durează două ore și 50 de minute și are două pauze.
- Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!