Reprezentanții Primăriei Brașov au anunțat astăzi, 5 mai, candidatura Brașovului la titlul de Capitală Verde Europeană din anul 2025, premiu ce oferă recunoaștere orașelor care s-au angajat să atingă obiective ambițioase pentru îmbunătățirea mediului și dezvoltarea durabilă și pot reprezenta un model pentru a inspira alte orașe și pentru a promova cele mai bune practici în celelalte orașe europene.
Numai că, procesul de evaluare a aplicațiilor ia în calcul mai mulți indicatori:
- calitatea aerului;
- calitatea apei;
- biodiversitate, zone verzi și arii naturale protejate;
- managementul deșeurilor și economie circulară;
- zgomot;
- lupta împotriva schimbărilor climatice;
- adaptarea la schimbările climatice.
Să o luăm pe rând. La calitatea aerului, Brașovul stă foarte prost, fiind cunoscut faptul că este unul dintre cele mai poluate orașe din România. Ce s-a făcut până acum pentru îmbunătățirea calității aerului? Nimic! În ultimii ani nu s-a amenajat niciun parc, nu a fost încurajat transportul public local, deși consilierii locali au prezentat mai multe variante de proiecte. Singura bilă albă este transportul public, cel dezvoltat de fostul primar George Scripcaru.
Nici la capitolul apă Brașovul nu se poate lăuda. În urmă cu câțiva ani, DSP transmitea printr-un comunicat că apa de la robinet nu este potabilă, pentru că în loc de apă curgea mâl. Nu s-a mai întâmplat vreodată în istoria Brașovului așa ceva.
La zone verzi și arii protejate, Brașovul este corigent. Mult promisele parcuri (IUS), dar și altele, sunt doar la faza de promisiune. Noroc tot cu fostul primar care a început proiectul ”La Iepure”. Arii naturale? Nimic concret! Dar au fost organizate forumuri unde s-a băut și mâncat pe bani publici.
Managementul deșeurilor? O altă glumă proastă! Față de multe alte orașe mari din țară, Brașovul este în urmă tare cu partea de colectare selectivă. Sunt ecoinsule, dar momentan nu funcționează. La Iași, Cluj sau alte orașe colectarea selectivă a fost implementată cu succes de câțiva ani buni. De asemenea, în oraș ”PUTE” în continuare a gunoi.
Nici la capitolul zgomot orașul nu stă mai bine.
Lupta împotriva schimbărilor climatice a fost dată pe ”hârtie” de către administrația locală. Au organizat Forumul Orașelor Verzi și cam atât. Au venit unii să le spună brașovenilor ce au de făcut, chiar dacă aceștia știau, doar că nu au pus în practică. Asta lipsește Brașovului, implementarea proiectelor, că la vorbărie e campion.
Într-o altă ordine de idei, Brașovul este praf și la propriu și la figurat, dar unii vor să fie Capitala Verde Europeană…
Capitala Verde Europeană este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2010, cu scopul de a recunoaște și recompensa eforturile comunităților locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții cetățenilor lor. Premiul este acordat în fiecare an unui oraș care este lider în promovarea unui mediu urban ecologic, mai prietenos cu cetățenii săi.