Decizie care ridică semne de întrebare cu privire la prioritățile administrației județene!
Consiliul Județean Brașov a hotărât realocarea spațiului în care funcționa Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Județene „George Barițiu”, suspendând astfel activitățile educaționale dedicate copiilor.
Locul în care sute de copii participau la diverse ateliere și activități educative va fi predat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, pentru desfășurarea unor acțiuni „în beneficiul copiilor și al persoanelor cu dizabilități”. Deși autoritățile susțin că realocarea spațiului vizează tot acțiuni în beneficiul comunității, numeroși brașoveni acuză lipsa de viziune în privința sprijinirii educației. În semn de protest, a fost lansată o petiție online, prin care se cere păstrarea spațiului pentru activitățile culturale ale copiilor. Petiția poate fi semnată aici
„Înțelegem că Hotărârea Consiliului Județean a fost luată cu scopul de a permite instituției DGASPC să se mute în spațiul bibliotecii mai sus menționate, însă nu a avut loc o analiză prealabilă a acestui centru-bibliotecă, pentru a-i înțelege importanța în viața comunității brașovene. Cu respect scriem și fără a atenta la drepturile altor categorii sociale, recunoscându-le importanța, semnalând că instituțiile înseamnă OAMENI. Astfel, ambele instituții au nevoie de spații adecvate, care să le răspundă cu adevărat nevoilor, lucru ce se poate întâmpla fără a interveni, a perturba sau a distruge o instituție care funcționa deja foarte bine, adică biblioteca. Important de menționat este și faptul că o bibliotecă pentru copii trebuie să fie accesibilă și într-un spațiu adecvat (cum este acesta, special creat), poziția ei actuală fiind un avantaj pentru cititori.
Cerem să se țină cont că instituția bibliotecii (Secția pentru Copii și Tineret) are o activitate extraordinar de bogată, ale cărei rezultate se pot vedea atât în articolele și postările publice din mediul online, cât și din activitățile nenumărate desfășurate zilnic atât cu cititorii ocazionali, cât și cu elevii care vin însoțiți de cadrele didactice. ”, se arată în petiție.
Reprezentanții Bibliotecii „George Barițiu” au transmis că „se lucrează activ” la identificarea unui nou spațiu, însă nu există un termen clar pentru reluarea activității.
Cum poate un județ care se vrea modern să trateze cu atâta superficialitate nevoile educaționale ale noii generații? Câți ani trebuie să mai treacă până când cultura și copiii vor deveni, cu adevărat, o prioritate?