Acasă Local Brașovul, unul dintre orașele în care calitatea aerului a fost afectată de...

Brașovul, unul dintre orașele în care calitatea aerului a fost afectată de artificiile de Revelion

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a constatat, în noaptea de 31.12.2022 spre 01.01.2023, prin Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), o depășire semnificativă a limitelor la care calitatea aerului poate reprezenta un pericol pentru sănătatea umană. Cele mai multe depășiri ale pragurilor „rău”, „foarte rău” și „extrem de rău”, în ceea ce privește calitatea aerului, s-au înregistrat în Municipiul București și județul Ilfov. Depășiri îngrijorătoare ale nivelurilor admise s-au produs și în câteva mari orașe, cum ar fi Craiova, Brașov sau Cluj-Napoca. Creșterile bruște ale nivelurilor au fost puse pe seama jocurilor pirotehnice specifice sărbătoririi trecerii dintre ani.

 

Artificiile sunt, în esență, explozii chimice în formă solidă. În timpul acestor explozii de culoare pe cer, milioane de particule sunt eliberate în atmosferă. Mai mult, aceste particule pot fi transportate pe distanțe de kilometri de către curenții atmosferici și pot sta suspendate în aer timp de mai multe ore. Pentru a produce o anumită dispersie, culoare sau zgomot, fiecare foc de artificii depinde de o înlănțuire de procese chimice. De cele mai multe ori, tubul unui astfel de articol pirotehnic este umplut cu substanțe dăunătoare, cum ar fi compușii care ajută la combustie (pulberea neagră, numită și „praf de pușcă”) și diverșii coloranți aleși de producător (aluminiu, bariu, calciu, clor, cupru, litiu, magneziu, rubidiu, sodiu, stronțiu, titan). Cei mai mari poluanți pe care îi degajă artificiile sunt ceea ce numim „pulberi în suspensie”, cu indicatorii PM10 și PM2.5, dar și particule ultrafine (sub 0,3 microni în diametru) sau compuși organici volatili.

 

Pe lângă înrăutățirea calității aerului, menționăm ca factori perturbatori poluarea fonică și, în unele cazuri, mirosurile pestilențiale sau deșeurile asociate acestor activități pirotehnice. De asemenea, particulele rezultate din explozia artificiilor pot fi dăunătoare dacă se pătrund în sol sau apă.

 

Reamintim faptul că, în România, regimul materiilor explozive este reglementat de Legea nr. 126/1995, care stabilește cadrul organizat în care se pot desfășura jocuri de artificii în aer liber de către persoane juridice autorizate în acest sens, cu luarea tuturor măsurilor tehnice de protecție.

 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin vocea secretarului de stat, domnul Sorin Ionuț Banciu, îndeamnă la respectarea celor din jur prin organizarea de petreceri responsabile față de mediu:

 

„Sărbătorile trebuie să fie un prilej care să ne aducă pe toți împreună și să ne facă să ne simțim în siguranță. Cu toate că nimeni nu poate nega spectacolul oferit de un joc de artificii, trebuie să ne gândim mai atent la modul în care acestea îi prejudiciază pe cei dragi din jurul nostru. Afectarea pe termen lung a mediului și a sănătății oamenilor și viețuitoarelor trebuie să cântărească mai mult în comparație cu un moment de celebrare prin explozie și zgomot. Observând aceste riscuri pe care le reprezintă artificiile, în toată lumea se caută alternative sustenabile care să ne facă să ne bucurăm în continuare de magia sărbătorilor, cum ar fi dispozitivele și aranjamentele luminoase LED, spectacolele cu drone de agrement, jocurile și proiecțiile de lumini sau tuburile cu confetti biodegradabile. Este timpul să pășim și noi, ca țară, într-o nouă eră bazată pe respect și incluziune, iar eu, împreună cu echipa de la minister, analizăm constant variantele cele mai durabile pe care să le putem implementa spre beneficiul tuturor. Să avem un an 2023 cât mai frumos, curat și sănătos!”

 

Pentru a fi la curent cu evoluțiile calității aerului din România, recomandăm tuturor folosirea website-ului RNMCA: www.calitateaer.ro.