Acasă Social Brașovenii și turiștii se pot bucura din nou de frumusețea fostei Bănci...

Brașovenii și turiștii se pot bucura din nou de frumusețea fostei Bănci Săsești

0

Zilele trecute, firma care realizează lucrările de reabilitare a fostei Bănci Săsești de pe strada Republicii, colț cu M. Weiss (fostul sediu Bancorex)  a dezvelit fațadele, astfel că brașovenii și turiștii s-au putut bucura de frumusețea acestei clădiri reprezentative pentru orașul Brașov.

Fosta Bancă Săsească este unul dintre monumentele importante ale Brașovului, atât prin arhitectură, (una dintre puținele construcții „Jugendstil“ din Brașov, după planurile arhitectului Albert Schuller, care a proiectat și Hotelul „Coroana“), cât și prin imaginea pe care o redă despre Brașovul sfârșitului de secol XIX – începutului de secol XX, fiind construită în 1906.

,,A fost prima clădire din oraș care a fost construită cu scopul precis de a fi bancă, cu un program arhitectural conceput după principiile moderne ale arhitecturii 1900, adaptând clădirea la funcția sa, răspunzând celor trei necesități ale vremii: funcțional – confortabil – estetic. Clădirea a fost proiectată în 1905 de arhitectul local Albert Schuller (1877 – 1948), care tocmai se întorsese în 1903 de la studiile din München, de unde a adus la Brașov principiile Jugendstil, având o contribuție majoră la imaginea arhitecturală a orașului în prima jumătate a secolului XX. A proiectat o casă de colț cu două etaje, propunând un program arhitectural modern care trebuia să rezolve cele două funcții ale clădirii: bancă și apartamente. Fiecare dintre aceste funcții avea nevoie de poziția sa și de aranjarea sa în spațiu. Modernitatea clădirii constă în conceperea acesteia după cele două principii esențiale ale arhitecturii anului 1900 care vor pune bazele arhitecturii moderne: principiul utilității și principiul funcției organice”, a explicat Anca Maria Zamfir, în studiul „Arhitectură Bancară  – Banca Naţională (Săsească) din Brașov – O clădire Jugendstil“.

Lucrările de reabilitare au început în ianuarie 2019 și ar fi trebuit finalizate în ianuarie 2021. Din cauza complexității lucrărilor, dar și a modificărilor pe care municipalitatea a fost nevoită să le aducă proiectului pe parcursul derulării lucrărilor (de exemplu toate ferestrele au acum două rânduri de geamuri) și a unor blocaje în realizarea lucrărilor (unul dintre vecini a blocat, timp de luni de zile,  accesul echipelor de muncitori în curtea interioară, fiind nevoie de hotărâre de instanță și de executor judecătoresc pentru acces), termenul a fost prelungit până în luna iulie.

,,Am primit garanții din partea constructorului că în luna iulie se va închide șantierul și vom primi clădirea, astfel încât să putem să redăm comunității acest monument important pentru cultura și pentru identitatea Brașovului. Dacă vor fi întârzieri, constructorul va plăti penalități pentru fiecare zi de întârziere”, preciza primarul Allen Coliban, în luna iunie, când a verificat stadiul lucrărilor.

În acest moment mai sunt de finalizat lucrările la ancadramentul de la ușa de intrare de pe strada Republicii și de montat celebrele coarne de cerb, care dădeau identitate acestei clădiri.

Fosta Bancă Săsească este una reprezentativă pentru Brașov, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice de importanță națională. Imobilul a fost construit în 1906, după planurile arhitectului Albert Schuller (care a proiectat și Hotelul „Coroana”). Inițial, în această clădire a funcționat Banca Națională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naționalizat și preluat de Societatea Națională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanțe, iar după 1990 a devenit sucursală a Bancorex, instituție financiară care a dispărut la sfârșitul anilor 90. Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate și administrare de către municipalitate.

Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atât din strada Republicii, cât și din strada M. Weiss. Regimul de înălțime al clădirii este subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt.

Clădirea a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele 1 și 2 spații de locuit.

S-au păstrat concepția constructivă inițială, distribuția interioară a spațiilor și elementele semnificative din punct de vedere istoric ale clădirii. De asemenea, a fost păstrată decorația fațadelor, caracteristică stilului 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.

 

 

Detalii contract

“Reabilitare și refuncționalizare imobil str. M. Weiss nr.22”

Contract de lucrări: 227/30.07.2018

Constructor: S.C. Romconstruct Group SRL Ploiești

Valoare contract: 17.074.885,08 lei cu TVA

Finanțare: buget local.