Acasă Social Brașovenii din cartierele Noua, Bartolomeu și Stupini vor circula cu autobuze Mercedes...

Brașovenii din cartierele Noua, Bartolomeu și Stupini vor circula cu autobuze Mercedes hibrid

Municipalitatea brașoveană, împreună cu operatorul de transport RATBV, continuă programul de înverzire a flotei de autobuze și troleibuze și de transformare a transportului public în principala soluție de mobilitate în municipiu și în zona metropolitană. După ce în ultimii ani a pus în circulație 72 de autobuze electrice, 51 de troleibuze și 10 autobuze hibrid electrice și este în faza de lansare a achiziției pentru încă 73 de autobuze electrice, cu fonduri nerambursabile obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență, administrația brașoveană va înlocui o parte dintre autobuzele cu motorizare Euro 6 cu autobuze Mercedes hibrid electrice articulate.

Primul autobuz Mercedes hibrid articulat, din cele 15 achiziționate, a fost testat astăzi, primarul Allen Coliban fiind unul dintre primii pasageri.

Caracteristici tehnice autobuze Mercedes Citaro G HYBRID:

  • autobuze de tip articulat, cu capacitate mare de transport (lungime: 18,125 m);
  • capacitate totală de transport: 148 pasageri, din care 40+1 scaune;
  • autobuzele sunt cu podea integral joasă, trapă pentru accesul cărucioarelor cu rotile și 4 uși pentru urcare/coborâre pasageri.
  • tracțiunea este hibridă diesel-electric: motor diesel de putere 260 kW și motor electric de putere 16 kW. Supercondensatori pentru recuperare energie la frânare și alimentare motor electric.
  • dotări de bază: Electonic Brake System (EBS), suspensie pneumatică cu funcție de îngenunchere, retarder integrat în transmisie, sistem direcție inteligent și punte spate optimizate pentru reducerea consumului, aer condiționat;
  • dotări sisteme inteligente de transport: sistem de informare audio-video la interior și la exterior, sistem de numărare pasageri, sistem de supraveghere video, sistem de taxare, sistem de monitorizare-dispecerizare, sistem de asistență a șoferului.

,,Autobuzele hibrid sunt de tip diesel-electric, au un motor diesel cu norma de poluare Euro 6, clasa E, iar pe lângă acest motor diesel, au încă un motor electric, de capacitate mai mică, care ajută în special autobuzul la plecările de pe loc, reducându-i astfel consumul de carburant. Cele 15 autobuze articulate hibrid vor circula în special pe liniile unde este cerere mare de transport, precum linia 17, 21, 23, 35 și altele, pe care se va constata o cerere mare de călători”, a precizat Tomi Chiriac, reprezentantul operatorului de transport RATBv.

Valoarea celor 15 autobuze, achiziționate printr-un sistem de leasing financiar pe 5 ani, este de este de 33.375.000 lei, fără TVA.

De curând, RATBV SA a pus în operare alte 15 autobuze articulate Mercedes, diesel euro 6, recepționate la finalul lunii martie 2024, autobuze rulate. Aceste autobuze au intrat în circulație pe traseul Brașov – Săcele, urmând a fi utilizate și pe alte trasee urbane sau metropolitane în funcție de necesitate.

Autobuzele diesel euro 6 au o capacitate totală de 138 pasageri, din care 40+1 pe scaune. Vehiculele au 4 uși de acces, podea coborâtă integral, rampă pentru accesul cărucioarelor cu rotile, aer condiționat, panouri de destinație electronice, validatoare electronice și sistem de monitorizare flotă.