Într-un răspuns la o interpelare a senatorului PNL de Brașov, Mihail Veștea, Ministerul Educației plasează Brașovul pe primul loc la nivel național în ceea ce privește relațiile de colaborare între unitățile de învățământ și mediul economic local.
Astfel, Brașov ocupă prima poziție în țară ca pondere a învățământului dual din totalul locurilor pentru învățământ profesional: peste 63%, urmat de București cu peste 48%; primul loc în țară la ponderea învățământului dual în numărul locurilor din învățământul de zi, la clasa a IX-a: peste 22%, la distanță de locul 2 ocupat de Bihor cu aproximativ 13%. De asemenea, numărul operatorilor economici care au încheiat un contract de parteneriat, raportat la numărul unităților de învățământ brașovene cu care s-au încheiat contracte, reprezintă aproximativ 13 firme la o școală. În total, au fost alocate pentru învățământul profesional de masă 1770 de locuri, la solicitarea a 253 de firme.
“Am solicitat Ministerului Educației mai multe răspunsuri legate de criza de personal specializat în mai multe domenii din România, de lipsa de muncitori calificați și, mai ales, legate de lipsa de corelare a specializărilor din școală cu cererea pe piața muncii. Mă bucură că Brașovul a făcut pași importanți în ceea ce privește colaborarea școlilor cu mediul de afaceri, pentru a ieși de pe băncile școlii profesioniști de care Brașovul are nevoie. Dar este un drum pe care trebuie să îl continuăm la fel de susținut. De aceea voi continua dialogul cu Inspectoratul Școlar Brașov, cu antreprenorii și cu autoritățile locale, un parteneriat real între toți actorii locali făcând posibilă schimbarea situației actuale, în care patronatele reclama lipsa a peste 1 milion de angajați la nivel național, a declarat Mihail Veștea.
Este important să subliniem că noile legi ale educației, aflate în prezent în dezbatere în Parlament, pun accent pe învățământul dual, iar acest lucru va ajuta la ruperea cercului vicios în care se află angajatorii în căutarea forței de muncă experimentate, tinerii care se confruntă cu șomajul din cauza că nu răspund necesităților pieței muncii și școlile care oferă cunoștințe teoretice, dar nu și practice.
Aceste noi legi vor crea un mediu educațional mai dinamic și adaptabil, care va pregăti tinerii pentru o carieră de succes și le va oferi oportunități reale de a-și valorifica cunoștințele și abilitățile într-un mediu profesional. Prin promovarea învățământului dual, tinerii vor avea oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile practice și de a-și construi o rețea de contacte în domeniul lor de interes, ceea ce va spori șansele lor de a-și găsi un loc de muncă bine plătit și satisfăcător.
Ligia Deca, ministrul Educației, a fost astăzi prezentă în Senat, la Ora Guvernului, răspunzând întrebărilor inclusiv legate de corelarea specializărilor din școala românescă la realitatea de pe piața muncii.
Cabinet senatorial
Mihail Veștea, PNL Brașov