Acasă Sănătate-Educație Avem grijă de natură, încă de la rădăcini! PRIETENII NATURII – o...

Avem grijă de natură, încă de la rădăcini! PRIETENII NATURII – o altfel de școală pentru elevii brașoveni

0

În perioada 6 mai – 6 august 2024, asociația “Aici pentru tine” implementează proiectul “Prietenii naturii – o altfel de școală pentru elevii brașoveni” didactic-educativ realizat într-o școală din Brașov, unde elevii sunt învățați despre natură și cum să o protejeze în oraș.

Proiectul se desfășoară cu 182 de elevi din Școala Gimnazială nr. 9 ,, Nicolae Orghidan”  Brașov. Prin proiectul nostru, vrem să formăm o echipă de tineri eco-friendly! Îi învățăm pe copii să fie lideri în protejarea mediului, să împărtășească mesajul mai departe cu prietenii lor în mediul online prin activitățile de promovare desfășurate în cadrul proiectului. Ne concentrăm pe învățarea practică: plimbări prin pădure, curățenie ecologică și școli de vară. Vrem ca acești copii să devină adevărați campioni ai naturii, să învețe despre speciile locale și să se simtă conectați la mediul înconjurător. Prin exemplul lor, vor inspira și alți oameni să devină prieteni cu natura! Vom organiza expoziții și evenimente în comunitate pentru a informa oamenii despre importanța conservării mediului și să le atragem atenția asupra problemelor de mediu, cum ar fi gestionarea deșeurilor în zonele de picnic.

 

Despre proiectul “Prietenii naturii – o altfel de școală pentru elevii brașoveni”

Proiectul „Prietenii naturii” vine ca o continuare a inițiativei de succes „Brașovul pro natură! Ecoeducație pentru o lume mai bună” realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Brașov în 2023. Lipsa programelor similare în sistemul de învățământ subliniază necesitatea acestei inițiative, menită să corecteze deficiențele actuale în educația ecologică a copiilor.

Proiectul are ca scop principal creșterea implicării copiilor în comunitate, prin activități și proiecte prin care aceștia pot contribui la îmbunătățirea calității vieții, protejarea mediului și dezvoltarea sentimentului de apartenență la comunitatea din Brașov.

Obiectivul general al proiectului este creșterea implicării copiilor în comunitate prin activități care promovează protecția mediului și apartenența la comunitatea brașoveană. Activitățile proiectului vor contribui la formarea unui spirit proactiv în rândul elevilor, care vor deveni ambasadori ai naturii în cercurile lor sociale.

Acest proiect este unul de suflet pentru noi, considerăm că va pune o amprentă în dezvoltarea copiilor și vor aprecia natura așa cum nu mulți o fac, vor lupta pentru un viitor frumos al planetei și vor învăța atât de multe lucruri frumoase despre vietățile care ne înconjoară. Scopul nostru este ca acești copii să învețe în mod practic, prin activități, astfel încât să creeze o legătură cu natura. Suntem recunoscători Primăriei Municipiului Brașov care ne va fi partener în acest proiect, echipei frumoase din care facem parte și mai ales suntem recunoscători că putem să ne implicăm în dezvoltarea micilor copii. Vă invităm să ne urmăriți progresul legat de acest proiect pe rețelele de socializare unde vom posta frecvent” – a declarat Adina Camelia Gál, vicepreședintele Asociației „Aici pentru Tine!” din Brașov

Obiectivele principale ale proiectului

Asigurarea unei bune calități a managementului proiectului ”PRIETENII NATURII- o altfel de școală pentru elevii brașoveni” pe toată perioada celor 3 luni de implementare proiect. 182 de elevi învață despre mediul înconjurător și diversitatea locală, și îi ajutăm să devină prietenoși cu mediul în cadrul a trei activități la școală și în natură, timp de 5 săptămâni. Implicarea și mobilizarea a celor 182 de elevi să fie activi în acțiuni pro-mediu, să promoveze politici de protejare a mediului și să informeze publicul, prin două activități pe parcursul a 4 săptămâni. Îmbunătățim legăturii dintre oameni și natură pentru 40 de elevi timp de 3 zile.

Activități cheie:

– Ateliere de învățare în domeniul mediului și biodiversității.

– Plantarea și îngrijirea plantelor în curtea școlii.

– Drumeții educative în zona Fondului Forestier al Municipiului Brașov.

– Evenimente de ecologizare și expoziții cu mesaje de conștientizare asupra problemelor de mediu.

Rezultatele așteptate:

– Învățarea teoretică despre speciile comune de păsări din oraș și din natură.

– Asumarea responsabilității în conservarea populației de păsări.

– Dezvoltarea abilităților practice în identificarea și observarea păsărilor.

– Construirea de cuiburi pentru păsări.

– Folosirea practică și corectă a hărților și busolelor.

– Consolidarea legăturii cu natura.

– Informarea constantă a publicului despre biodiversitatea locală.

Toate informațiile și rezultatele obținute în urma proiectului vor fi diseminate prin intermediul rețelelor de socializare, prin postări. De asemenea, diseminarea informației va fi realizată și de către elevii beneficiari direcți, prin puterea exemplului comportamental pro natură.

Proiect finanțat de Municipiul Brașov. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Municipiului Brașov și nu implică nici o responsabilitate din partea acestuia.

 

Despre Asociația “Aici pentru Tine”

Asociația noastră este o organizație neguvernamentală care activează în domeniul serviciilor sociale din anul 2015.

Ajutăm persoanele aflate în impas: familii defavorizate, copii, victime ale violenței domestice, bătrâni singuri. Asociația se numără în rândul puținelor asociații licențiate în oferirea de servicii de asistență socială comunitară, sprijinind de-a lungul existenței sale sute de copii, adulți și bătrâni, din tot județul Brașov și chiar din alte județe din țară. Anii au trecut și ne-au dovedit că totul este posibil dacă vrei să ajuți și mai ales dacă o faci din suflet.

Credem într-o lume lipsită de sărăcie, în care fiecare persoană are șansa la o viață mai bună. Prin solidaritate, comunicare și conexiune autentică între persoane, dorim să construim o lume mai bună, în care nicio ființă umană nu este exclusă.

Misiunea noastră este inițierea, extinderea și îmbunătățirea serviciilor sociale de integrare în societate a persoanelor și grupurilor marginalizate, prin activități educative, culturale, consiliere psihologică și profesională.