Acasă Actualitate Ana Predescu: ”Am conturat un proiect de lege pentru a descuraja angajații...

Ana Predescu: ”Am conturat un proiect de lege pentru a descuraja angajații străini să mai plece de la un angajator la altul”

0
Primii pași pentru a sprijini companiile românești care importă forță de muncă non-UE au fost realizați! Deputatul PUSL de Brașov, Ana Loredana Predescu, a conturat un proiect de lege pentru a descuraja angajații străini să mai plece de la un angajator la altul.
În primăvara acestui an, împreună cu hotelierii din Poiana Brașov, cu mediul asociativ și cu instituțiile locale de resort, am conturat un proiect de lege pentru a descuraja angajații străini să mai plece de la un angajator la altul.
Am purtat atunci discuții cu colegul meu, Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, i-am prezentat problematica și proiectul de lege, iar dumnealui a reacționat imediat și a demarat procesul de consultare publică pentru realizarea unui proiect de ordonanță. Astfel, s-a cristalizat și s-a adoptat Ordonanța de urgență 143/2022, prin care s-a modificat Ordonanța 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.
Salut inițiativa colegului meu, Marius Budăi, căruia îi mulțumesc și sunt onorată că am putut fi „ambasadorul” hotelierilor din Poiana Brașov și a mediului asociativ de profil atât în Parlament, cât și în Guvern.
Este vorba despre un aviz care se eliberează de către angajatorul inițial, necesar lucrătorilor non-UE, angajați pe o perioadă mai scurtă de un an de zile, la întocmirea noului dosar de angajare cu alt angajator.
Concret, o cameristă filipineză care lucrează de trei luni la un hotel, nu se mai poate angaja ca bonă dacă nu prezintă noului angajator un aviz de la hotelul la care lucrează.
În Parlamentul României, lucrările „Grupului de lucru privind lucrătorii non-UE”, realizate împreună cu colegii mei parlamentari, se apropie de finalizarea unui pachet legislativ care, vine să completeze cadrul legal și rezolvă problema desfășurării anchetelor disciplinare și a sancționării lucrătorilor străini, descurajează munca la negru, reduce timpul de ședere pe teritoriul României pentru găsirea unui loc de muncă, descurajand astfel părăsirea locului de muncă și reduce birocrația.” se arată într-o postare pe pagina de Facebook Ana Loredana Predescu