Acasă Parlamentar de Brașov Ana Predescu a propus reglementarea homeschoolingului. Ministrul Educației s-a opus

Ana Predescu a propus reglementarea homeschoolingului. Ministrul Educației s-a opus

0

În dezbaterile privind legile educației, s-a pus printre altele și problema recunoașterii învățământul de tip ”homeschooling” ca un tip de învățământ aparte. Deputatul USL de Brașov, Ana Loredana Predescu, a propus introducerea acestei noi forme de învățământ în lege, pentru a putea fi tratată ca atare.

 

Eu propun și sintagma de învățământ de tip „homeschooling”. De ce? Pentru că el oricum funcționează, în acest moment, într-o formă nereglementată. Pentru că s-ar elimina o presiune făcută asupra părinților. De ce? Deoarece, nefiind reglementat acest sistem, multe școli își arogă atitudini extrem de ostile față de părinți, cum este Inspectoratul din Mureș care a trimis nu mai târziu de anul trecut, în februarie, o adresă părinților în care, efectiv, făcea presiune și chiar îi amenința că, în situația în care își vor retrage copiii de la școală, pot suporta inclusiv sancțiuni penale, pentru că acest sistem nu este reglementat și nu se află inclus niciunde în legislația României. Deci, îi dădeau și o încadrare de natură penală, ceea ce nu este corect nici față de părinți, nici față de copii.

Sunt nenumărați elevi care practică sportul de performanță, merg la olimpiade și nu au acces la învățământ, la orele de la clasă. De ce? Pentru că foarte multe școli nu-i primesc, nu le acceptă absențele. Ei frecventează o formă de învățământ, cum să spun, la mica înțelegere cu inspectoratul școlar sau directorul școlii la care ei sunt înscriși. (…) Consider că ar fi bine să introducem această sintagmă, în lege, de homeschooling, urmând ca acest sistem să fie foarte bine reglementat de către Ministerul Educației.” a declarat deputata PUSL de Brașov Ana Loredana Predescu.

Ce a spus Ligia Deca, ministrul Educației?

„Nu considerăm că homeschoolingul, în acest moment, este o opțiune fericită pentru asigurarea dreptului la educație”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul dezbaterilor din Parlament pe amendamentele proiectului de lege a învățământului preuniversitar.

Dezbaterile pe legile educației nu aduc, se pare, schimbările atât de mult așteptate în sistemul de învățământ.

După două zile de dezbateri pe legile educatiei, nu îmi vine în minte decât textul lui Caragiale:

Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!”.
Dna ministru Ligia Deca , cu onestitate și cu pragmatismul generației pe care amandouă o reprezentăm, având aceeași vârstă, cred că îmi împărtășiți remarca.” a concluzionat parlamentarul PUSL.
Imagine din arhivă.