Acasă National Alpinistul român Gabriel Ţabără a murit, luni dimineață, pe Everest!

Alpinistul român Gabriel Ţabără a murit, luni dimineață, pe Everest!

Alpinistul român, Gabriel Viorel Țabără, în vârstă de 48 de ani a fost găsit mort de șerpașul său, a anunțat organizatorul de ascensiuni Makalu Adventure. „Gabriel și șerpașul său au avut o zi obișnuită și s-au dus în corturile lor, cum fac alpiniștii de obicei. Dar Gabriel nu s-a mai trezit a doua zi dimineață”, a spus Mohal Lamsal, patronul Makalu.

Țabără este a treia victimă de pe cel mai înalt munte din lume din acest sezon de ascensiuni, după ce doi alpiniști mongoli și-au pierdut viața pe Everest în urmă cu mai puțin de două săptămâni.

De asemenea, oficiali nepalezi citați de Reuters au spus că un alipinist britanic și un ghid nepalez au fost dați dispăruți de marți, după ce au alunecat și au căzut în apropierea vârfului sudic, „în zona morții” a muntelui, unde este puțin oxigen. Cei doi coborau după ce atinseseră vârful Everest.

Țabără era pe munte de peste două luni, în condițiile în care plănuia să urce pe vârful Lhotse fără oxigen suplimentar și terminase perioada de aclimatizare.

„Cu siguranță nu a fost vorba de lipsa de oxigen, deoarece oamenii nu folosesc oxigen în tabăra III. Vom ști cauza morții doar după autopsie”, a spus Lamsal. Compania sa intenționează să-i recupereze trupul de la Tabăra III miercuri și să-l ducă la Kathmandu.

Sursă foto & text: hotnews.ro