Acasă Social Adrian-Ioan Veștea: ”Franța este primul partener al României în ceea ce privește...

Adrian-Ioan Veștea: ”Franța este primul partener al României în ceea ce privește cooperarea la nivel descentralizat”

Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a primit, astăzi, la sediul ministerului, vizita E.S. domnul Nicolas Warnery, ambasadorul Republicii Franceze la București.

„Franța este primul partener al României în ceea ce privește cooperarea la nivel descentralizat – vector al cooperării bilaterale concretizat prin înfrățiri, relații de asociere, relații de colaborare, relații de prietenie şi de parteneriat”, a subliniat ministrul dezvoltării.

În acest context, a fost reiterat interesul crescut la nivelul autorităților administrației publice locale din România și al structurilor asociative ale acestora pentru organizarea celei de-a 7-a ediții a Forumului cooperării descentralizate româno-franceze și a salutat propunerea de a se organiza această ediție în anul 2025, în Franța.

Un alt palier al cooperării bilaterale la nivelul MDLPA este reprezentat de implementarea Politicii Urbane a României și a Planului de Acțiune Româno-Francez, semnat în anul 2013, precum și de organizarea, în luna iunie a acestui an, a Conferinței ”Orașul durabil”, care a stabilit orașele din România câștigătoare ale concursului pe această tematică, respectiv Târgu Mureș, Rășinari și Râmnicu Vâlcea.

„În acest sens, considerăm oportună continuarea colaborării cu Ambasada Republicii Franceze și cu Agenția Națională de Regenerare Urbană din Franța pentru identificarea unor exemple de bune practici de transformare și regenerare urbană a unor zone delimitate la nivelul localităților urbane, printr-un set de acțiuni integrate în domeniile economic, social, de mediu și arhitectural-urbanistic, în scopul creșterii calității mediului urban, al îmbunătățirii condițiilor de viață și al dezvoltării oportunităților economice”, a precizat ministrul Veștea.

Totodată, Ministerul Dezvoltării este implicat în pilotajul proiectului și dezvoltarea unei metodologii naționale de eco-cartier care să poată să fie replicată de către autoritățile locale, metodologie bazată pe un concept global care să integreze în mod concret atât problematica urbanismului sustenabil, cât și cea a eficienței energetice în clădiri și reziliența climatică.

Cu această ocazie, dorim să le mulțumim partenerilor francezi și să reafirmăm angajamentul pentru menținerea unui parteneriat deschis în beneficiul ambelor părți, precum și a unui dialog constant în vederea identificării de noi modalități prin care să putem aprofunda cooperarea sectorială”, a menționat ministrul dezvoltării.