”Brașovul bine administrat”!
Primarul Allen Coliban se tot laudă cu ecoinsulele achiziționate, dar nu spune nimic despre problemele cu care se confruntă brașovenii atunci când vor să le folosească. Deși au fost montate cu câteva luni bune în urmă, multe din ecoinsule au fost puse în funcțiune abia în urmă cu câteva zile. Culmea, multe dintre ele s-au și stricat, după câteva zile. Este și cazul ecoinsulei de la Onix, cea care, ieri funcționa doar pe jumătate.
Locuitorii din zonă care au avut gunoi menajer, plastic și metal s-au trezit că atunci când au vrut să le separe, doar ”gura” pentru gunoiul menajer funcționa, celelalte nu se deschideau așa cum ar fi trebuit.
Se pare însă că s-au semnalat mai multe probleme de funcționare la ecoinsule. Inclusiv operatorii recunosc că întâmpină dificultăți, dar nu este vina lor, ci a producătorului. Operatorii de salubritate doar colectează și atât.
Cu alte cuvinte, s-au aruncat mulți bani pe acestea, dar rezultatul nu a fost cel așteptat. Dacă sistemul s-a defectat la doar câteva zile, ce se va întâmpla peste o lună, două?
Cât despre abureala administrației locale cu privire la înregistrarea cantității de deșeuri aruncate de fiecare brașovean, totul a rămas la faza de ”vorbe în vânt” sau pregătire pentru campania electorală. Practic, diferența acum este că nu mai scormonește nimeni prin gunoaie. În rest, cam tot aia este, se depozitează gunoiul, dar nu este înregistrată cantitatea. Deci ori se depozita în celebrele ”clopote”, ori în ecoinsule, tot una. Doar prețul diferă, ecoinsulele fiind luate pe bani mulți. Măcar dacă ar și funcționa cum trebuie…
”Am mai solicitat finanțare pentru încă 24 de ecoinsule informatizate. Ele se adaugă celor 69 din această rundă de finanțare PNRR.


Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, subterane sau supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.