Acasă Sănătate-Educație A început Festivalul de Film și Istorii Râșnov ediția XIV

A început Festivalul de Film și Istorii Râșnov ediția XIV

Adrian Cioroianu: „E limpede că niște granițe se vor schimba (…) În 1940 Gheorghe Brătianu spunea: României nu îi va fi niciodată indiferent cine stăpânește Odessa” 

Cinematograful ,,Amza Pellea” din Râșnov a găzduit astăzi deschiderea oficială a Festivalului de Film și Istorii Râșnov ediția XIV. Anul acesta tema generală a festivalului se concentrează pe conceptul #Granite / #Borders. #FFIR14 își propune să răspundă la întrebări și provocări multiple care țin de libertățile individuale și creative cu care societatea actuală se confruntă.

La deschiderea festivalului au fost prezenți reprezentanți ai autorită/ilor locale, primarul din Râșnov, Liviu Butnaru, directorul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, Mihai Dragomir, Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, iar invitatul special a fost istoricul Adrian Cioroianu. Acesta a luat cuvântul în cadrul deschiderii și a punctat câteva aspecte importante din geopolitica actuală.

Vorbind despre tema centrală a #FFIR14, Adrian Cioroianu a declarat că „În actualul context e limpede că niște granițe se vor schimba”. Cioroianu a adăugat, citându-l pe Gheorghe Brătianu, referitor la poziția României față de conflictul ruso-ucrainean că:

,,Odessa este foarte importantă pentru România deoarece este continuarea logică, în plan teritorial, a gurilor Dunării. României nu îi va fi niciodată indiferent cine stăpânește Odessa.”

Totodată, istoricul Adrian Cioroianu a menționat, în cadrul discuțiilor cu publicul, că rebelii sunt cei care creează istoria, iar una dintre întrebările care rămân deschise este cine sunt, de fapt, rebelii de astăzi.

Dezbaterile #FFIR poti fi vizionate LIVE pe canalele de Social Media ale festivalului.

Ediția cu numărul XIV a #FFIR2022 se desfășoară în locații multiple din zona Râșnov:

Cetatea Râșnov, La Lift spre Cetate, Piața Unirii (Râșnov), Cetatea Feldioara, Promenada Codlea, Parcul Cetate din Hărman și Bastionul Țesătorilor din Brașov. ————————————————————————————————————————

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe. Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov este un eveniment cultural organizat de Asociaţia Mioritics şi Asociaţia Râşnov Society.

 

sursa foto: orasul rasnov