Acasă National A fost lansată Strategia de dezvoltare durabilă a Microregiunii Ţara Făgăraşului 2030

A fost lansată Strategia de dezvoltare durabilă a Microregiunii Ţara Făgăraşului 2030

0
În cursul zilei de ieri a avut loc lansarea naţională a Strategiei de dezvoltare durabilă a Microregiunii Ţara Făgăraşului 2030, ce prevede îmbunătăţirea accesibilităţii, echiparea teritoriului, consolidarea infrastructurii economice și sociale și dezvoltarea durabilă a zonei.
Pentru ca planificarea resurselor să fie cât mai aproape de nevoile comunităților locale, MIPE a inclus în Acordul de Parteneriat 2021 – 2027 cinci microregiuni pentru care este prevăzută utilizarea mecanismului Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI). Una dintre aceste regiuni este Țara Făgărașului, care reunește 31 de unități administrativ teritoriale din județele Sibiu și Brașov, cu 46.000 de locuitori și peste 70% din suprafață arie protejată.
Gazdele evenimentului, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, Roxana Mînzatu, secretar de stat la Departamentul pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene, Marcel Ioan Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Teodora Preoteasa, director general MIPE și primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu, au subliniat mesajul nevoia descentralizării și debirocratizării fondurilor europene.
„Alocarea financiară prevăzută pentru investițiile în ITI Țara Făgărașului totalizează aproximativ 31,5 milioane de euro, bani pe care îi va putea folosi pentru valorificarea potențialului turistic, cultural și natural al zonei. Vreau să felicit reprezentanții autorităților locale – primarii localităților incluse în această microregiune și președinții Consiliilor Județene Sibiu și Brașov, doamna Daniela Cimpean – Presedinta Consiliului Judetean Sibiu și domnul Adrian Ioan Veştea – pentru ambiția de a defini o strategie clară de dezvoltare a microregiunii, cu finanțare europeană, și să îi asigur de întreg sprijinul MIPE”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Investițiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezintă un instrument financiar introdus de către European Commission în perioada de programare 2014 – 2020 pentru a stimula dezvoltarea integrată și pentru reducerea decalajelor de dezvoltare identificate între teritorii și media națională.
În Acordul de Parteneriat 2021 – 2027 este prevăzută utilizarea investițiilor teritoriale integrate pentru microregiunile Delta Dunării, Valea Jiului, Moții, Țara de Piatră și Țara Făgărașului.
Articolul precedentUn motociclist a căzut într-o prăpastie din zona Holbav. Intervin salvamontiștii!
Articolul următorLucrări de decolmatare a cursurilor de apă din municipiul Săcele