În perioada 13- 15 iulie 2022, la Covasna, FEDERATIA ASOCIATIILOR DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARE (FADI) și revista INFOMEDIU EUROPA au organizat CONFERINȚA NAȚIONALĂ FADI “Managementul deșeurilor în economia circulară”– ediția II – 2022, eveniment dedicat dezbaterilor unor teme de interes pentru buna funcționare și dezvoltare a Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor.
Au participat la acest eveniment reprezentanți ai Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), ai Consiliilor Județene, precum și al operatorilor de colectare și transport, operatori ai instalațiilor de tratare (sortare, compostare), operatori ai Centrelor de Management Integrat al Deșeurilor, operatori administrare depozite, OIREP-uri, reprezentanți ai autorităților centrale – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrația Fondului pentru Mediu, producători și importatori de tehnologii în domeniul tratării deșeurilor, consultanți și finanțatori în domeniul de activitate al ADI-urilor, precum și specialiști din domeniul serviciilor publice la nivel național.
Subiectele abordate de invitați.
- Provocări în sistemele de management integrat (SMID) ca urmare a implementării sistemului garanție returnare(SGR), atingerea indicatorilor de reciclare si deviere de la depozitare , acoperirea costurilor de către organizațiile de transfer de responsabilitate pentru deșeurile care nu pot fi reciclate – Gabriel MOICEANU – Președinte, FADI
- Finanțarea infrastructuri de gestionare a deșeurilor municipale prin AFM – Andrei Liviu ANTIPA – Vicepreședinte, AFM
- Eco modularea costurilor pentru fluxul deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale – Liliana NICHITA – Director, FADI
- Suport pentru consolidarea capacității instituționale a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din domeniul deșeurilor, Suport Sectorial Ad Hoc oferit pentru sectoarele de Mediu și Energie în Romania, Lotul 2: Mediu și Energie, MIPE PASSA 2 – AA-010820-001- Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020 – Diana DUMITRU – Team Leader, MOTT MACDONALD
- Impactul SGR asupra indicatorilor de performanță din SMID(determinări și studiu de caz în DJ) – Adela PLĂCINTESCU – Director Executiv, ADI ECODOLJ
- Monitorizarea unităților individuale de compostare în județul Argeș – Traian ACHIM – Manager Monitorizare, ADI SERVSAL Argeș
- Perspective la nivel european în gestionarea deșeurilor municipale gestionarea deșeurilor textile – Liliana NICHITA – Director, FADI
- De asemenea, la finalul evenimentului a fost realizată o vizită la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Boroșneu Mare, gestionat de ADI SMID COVASNA.
În cadrul Evenimentului a fost lansat cel mai frumos și de actualitate proiect 3R GREEN CLUSTER
Începând din această lună, a luat ființă un proiect relevant pentru viitorul nostru și, în special, pentru viitorul copiilor noștri.
Pe scurt: se numește 3R Green Cluster și ne propunem să punem umărul la schimbarea în bine a modului în care se consumă resursele Planetei.
3R Green Cluster reprezintă un incubator de inițiative vizionare având ca scop principal crearea unui mediu colaborativ pentru dezvoltarea de produse și servicii inovatoare în scopul tranziției către economia circulară.
Mediul de afaceri, alături de reprezentanți ai instituțiilor de cercetare și învățământ, ai ONG-urilor, lansează o inițiativă în România, 3R Green Cluster, cu scopul de a contribui la tranziția către o economie circulară și la dezvoltarea de noi modele de afaceri sustenabile.
Scopul clusterului este crearea unui mediu colaborativ, pentru dezvoltarea de produse și servicii inovatoare, pentru a accelera tranziția de la modelul economic tradițional bazat pe producem – consumăm – aruncăm către un model de business ideal de producție – utilizare – reutilizare.
Clusterul este inițiat de, F.A.D.I., Vrancart, Vrancart Recycling, Rom Paper, Eco Soluții Online, Electro Irma, Ax Perpetuum, Zet&Zet Automotive, alături de Universitatea Tehnica din Cluj, Certindeco SRL, INCD Ecoind, Wiren Energy Efficiency, Best Tools, AS Bootcamp Training, Synesis Partners și Asociația Preocupați de Viitor.
Planul de Acțiune pentru Economia Circulară, adoptat în februarie 2021 de Parlamentul European, prevede măsuri pentru a ajunge până în anul 2050 la o economie complet circulară.
În condițiile în care economia UE se va transforma pentru a promova „produsele durabile” prin proiectarea circulară a tuturor produselor pe baza unei metodologii și a unor principii comune, trebuie să fim pregătiți să promovăm noi modele de afaceri, în care colaborarea între actori din diferite domenii este cheia succesului.
Astfel, 3R Green Cluster își propune ca, prin expertiza fiecărui membru din cluster, având activități complementare industriei reciclării, să creeze un mediu experimental de inițiative inovatoare, care să genereze proiecte benefice pentru România, în drumul său către o economie circulară.
Obiectivele majore ale clusterului sunt:
- Crearea unui incubator de inițiative inovatoare, prin care să se genereze modele ideale de producție și de consum, având ca scop confecționarea, utilizarea și reutilizarea tuturor materiilor prime reciclabile, reintroducerea acestora în economie, contribuind astfel la conservarea și economisirea resurselor.
- Diminuarea cantităților de deșeu menajer depozitat și transformarea acestuia în produse cu valoare adăugată ridicată. Inițiatori își propun ca un produs ajuns la sfârșitul ciclului său de viață să fie reintegrat în economie de cât mai multe ori.
- Prin sprijinirea cercetării și inovării, clusterul va contribui, de asemenea, la competitivitatea și modernizarea industriei și la evoluția societății.