Acasă Turism 9 mai – trei sărbători într-o singură zi: Ziua Independenței, Ziua Victoriei,...

9 mai – trei sărbători într-o singură zi: Ziua Independenței, Ziua Victoriei, Ziua Europei

0

– ,,Mulți am plecat, puțin ne-am întors” – , Simion Juravschi, veteran de război, care a luptat pe ambele fronturi –

Astăzi, 9 mai, în Piața Unirii, alături de veteranii de război, autoritățile brașovene, civile și militare, au marcat, printr-un ceremonial militar-religios, trei evenimente importante din istoria României și a lumii: Ziua Independenței României, Ziua Victoriei în cel de al doilea război mondial și Ziua Europei.
,,Astăzi marcăm trei evenimente importante, care au pus bazele României de astăzi: 145 de ani de la declararea independenței României, 77 de ani de la încheierea celui de al doilea Război Mondial și 72 de ani de la Declarația Schuman, care reprezintă piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi. Toate acestea au transformat România într-o țară independentă, liberă, democratică. În același timp, nu trebuie să uităm că războiul de independență și al doilea război mondial au însemnat foarte multe sacrificii ale militarilor români, ale poporului român, în general. De aceea avem datoria față de înaintașii noștri să păstrăm România așa cum ne-au lăsat-o și să transmitem generațiilor viitoare cum s-a construit România de astăzi, prin eroismul și sacrificiul poporului român. «La mulți ani, România!», «La mulți ani, români!», «La mulți ani, Europa!»”, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.
Printre cei prezenți la ceremonie au fost și doi veterani de război, care au împărtășit cu cei prezenți amintirile lor de pe front, astfel încât fiecare dintre noi să înțelegem ce înseamnă lupta și sacrificiul pentru patrie.
,,Mulți am plecat, puțini ne-am întors”, este sinteza făcută de colonelul (r) Simion Isaac Juravschi cu privire la cel de al doilea război mondial.
,, Eu am luptat pe front, și în est, și în vest, în continuu, din ’41, când am plecat pe front la granița cu Ucraina, prima localitate cucerită fiind Reni, până în ’45, când ziua victoriei m-a găsit în Slovacia. Astăzi este ziua în care sărbătorim victoria noastră. Mulți am plecat, puțini s-au întors. A fost o bătălie grea contra nemților. Mai ușoară a fost spre ruși, decât contra nemților, rușii se predau mult mai repede, nu voiau să lupte. Astăzi mă simt foarte bine și nu am crezut că la vârsta asta, am 99 de ani, o să apuc această zi” a spus colonelul (r) Simion Isaac Juravschi.
Cele trei evenimente marcate astăzi sunt: 9 mai 1877 – proclamarea Independenţei României, ca urmare a declanşării Războiului de Independenţă al României, parte a Războiul ruso-turc din anii 1877 – 1878; 9 mai 1945 – Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial, și, nu în ultimul rând, 9 mai 1950 – Declaraţia rostită de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, privind crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse, care reprezintă actul de naștere al Uniunii Europene.