Acasă Social 7 brașoveni au primit anul acesta sprijin financiar la împlinirea vârstei de...

7 brașoveni au primit anul acesta sprijin financiar la împlinirea vârstei de 100 de ani

0

Pensionarii și persoanele vârstnice din municipiul Brașov au parte și de facilități. Iată câteva dintre acestea:

  1. Tichete sociale “Dar din suflet pentru seniori”

În baza HCL nr. 71/2019,  republicată, se acordă ajutoare sociale comunitare susţinute din bugetul local, persoanelor vârstnice, ca măsuri individuale de suport pentru depăşirea unor situaţii de dificultate temporară.

Astfel, de două ori pe an (de sărbătorile Pascale şi Crăciun) persoanele vârstnice care au împlinit vârsta legală de pensionare, au domiciliul stabil în municipiul Braşov a căror pensie este de până la 1200 de lei inclusiv, beneficiază de tichete sociale în cuantum de 100 de lei. Tichetele sociale pot fi utilizate doar pentru achiziţionarea de produse alimentare.

Pentru a beneficia de tichetele sociale, persoanele interesate, depun cererea la sediul Direcției de Asistență Socială din Brașov, str. Panselelor, nr. 23, tichetul fiind înmânat pe loc dacă sunt îndeplinite condițiile de acordare.

  1. Ajutor de urgenţă

În semn de gratitudine, tot de la bugetul local, se acordă un ajutor financiar în valoare de 1500 lei/persoană, la împlinirea vârstei de 100 de ani. În prima parte a anului 2022, au fost acordate ajutoare financiare, la împlinirea vârstei de 100 de ani, pentru 7 persoane.

  1. Bilete RAT – 15 (cinsprezece) titluri de călătorie gratuite, încărcate pe un card de transport,pe toate liniile RATBV S.A. (cu excepția linei 20), pentru următoarele categorii de persoane având domiciliul stabil în Municipiul Brașov:
  • persoane vârstnice care au împlinit vârsta de 65 de ani şi nu au venituri nete care depăşesc 1.200 lei/lună.
  • pensionari, indiferent de vârstă și de categoria pensiei (invaliditate, de urmaș, anticipată, anticipată parțial, limită de vârstă) cu venituri sub 1.200 lei/lună.
  1. ,,Bunicii în siguranţă – Sistem de teleasistenţă” – un proiect derulat de către Direcţia de Asistenţă Socială Braşov, adresat persoanelor care au împlinit vârsta legală de pensionare și au domiciliul în Municipiul Brașov. Acest proiect vine atât în sprijinul persoanelor vârstnice aflate în situație de risc sau dificultate, dar și familiei acestora, care nu poate asigura 24/24h îngrijirea informală și constă în monitorizarea și asistența la distanță cu ajutorul telefonului mobil și al unui sistem de răspuns rapid al dispecerilor specializați.

Fiecare dintre beneficiarii proiectului va primi în mod gratuit un kit care conține un telefon mobil cu taste mari, o brățară din silicon medical dotată cu un buton roșu de panică, rezistentă la apă și conectată wireless la telefon. De asemenea, se asigură plata unui abonament de telefonie mobilă și a unui abonament de teleasistență (prin care este asigurat accesul permanent și direct la serviciile de dispecerat).

Proiectul își propune să acorde fiecărei persoane vârstnice vulnerabile sentimentul că, oricând este în siguranță, prin simpla apăsare a unui buton atașat unei brățări tip ceas putând apela în orice situație de risc la ajutorul oferit de personal specializat (asistent medical, doctor). Semnalul emis de brățară este transmis automat către un dispecerat, iar în funcție de complexitatea și gravitatea situației semnalate, acesta va iniția un protocol medical ce va indica acțiunile ce se impun a fi întreprinse (consiliere, apelare serviciul Ambulanță/ aparținător sau personalul de îngrijire în evidența căruia se află).

În momentul de față un număr de 811 persoane vârstnice din Municipiul Brașov beneficiază de acest proiect, iar de la demararea acestuia au beneficiat aproximativ un număr de 1500 de persoane.

Au existat cazuri în care viața seniorilor a fost salvată de acest dispozitiv, chiar și din declanșarea unui incendiu. În general ambulanța este chemată la domiciliul acestora cam de 3 – 4 ori pe lună. Legătura cu apartinătorii este menținută pe tot parcursul prestării serviciilor. Consilierea seniorilor este realizată de persoane specializate din cadrul dispeceratului, în cursul unei luni fiind contactate în jur de 50-60 persoane.

  1. Academia Seniorilor

Academia Seniorilor este un proiect socio-educativ, întreprins în parteneriat cu alte instituții de la nivelul Municipiului Brașov, ce are ca scop prevenirea excluziunii sociale și promovarea integrării sociale a persoanelor vârstnice.

Proiectul constă în sesiuni de instruire non-formală oferite în mod gratuit pentru persoanele vârstnice. Prin intermediul personalului de specialitate din structura instituțiilor partenere asigurăm accesul persoanelor vârstnice la programe educaționale specifice în vederea promovării îmbătrânirii active.

Obiectivul acestui program este acela de a facilita accesul persoanelor vârstnice din comunitate la o diversitate de sesiuni informative vizând atât beneficii de ordin intelectual, cât și de ordin moral și social, prin reafirmarea rolului persoanelor vârstnice în cadrul comunității.

Participanţii, beneficiază de sesiuni de instruire care cuprind subiecte precum prevenirea situațiilor de urgență, educație pentru un stil de viață sănătos și activ, tehnici de prim-ajutor, factori de risc ce intervin odată cu înaintarea în vârstă și pot afecta gradul de siguranță și securitate a persoanei, module de autocunoaștere și dezvoltare personală, utilizarea tehnologiei moderne de comunicare etc.

În urma cursurilor absolvite, seniorii vor primi câte o diplomă de facilitator comunitar, care certifică cunoștințele dobândite. Astfel, aceștia vor avea posibilitatea de a împărtăși informațiile însușite în cadrul Academiei cu alți membri ai comunității.

În primul an un număr de 56 persoane vârstnice care au absolvit cursurile, iar în al doilea an 35 persoane vârstnice care au absolvit cursurile. În timpul perioadei pandemice pentru a menține legătura cu seniorii și pentru a preîntâmpina izolarea acestora s-au realizat activități de socializare, culturale, cu respectarea normelor de protecție impuse.

Se preconizează reluarea cursurilor pentru anul al treilea în toamna acestui an.