Acasă Sănătate-Educație 7 Aprilie 2024 – Ziua Mondială a Sănătății: ”Sănătatea mea, dreptul meu!”

7 Aprilie 2024 – Ziua Mondială a Sănătății: ”Sănătatea mea, dreptul meu!”

0

Ziua Mondială a Sănătăţii este sărbătorită încă din anul 1950. În acest an, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII are ca temă „Sănătatea mea, dreptul meu”.

Sănătatea este un drept fundamental al omului, recunoscut în Constituția Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în alte tratate internaționale și regionale privind drepturile omului. Toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au ratificat cel puțin un tratat care recunoaște dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mentală. Și în România, dreptul la ocrotirea sănătății este prevăzut în Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătății, din Constituția României.

Organizația Mondială a Sănătății a ales tema din acest an pentru a susține dreptul tuturor oamenilor de pretutindeni de a avea acces la servicii de sănătate de calitate, educație și informare, precum și la apă potabilă sigură, aer curat, alimentație corespunzătoare, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu, precum și dreptul de a nu fi discriminat.

Toți oamenii au dreptul la condiții de viață care să favorizeze sănătatea, la îngrijiri de sănătate sigure și de calitate care să vină în întâmpinarea nevoilor lor, la tratament demn atunci când accesează serviciile de sănătate, precum și la decizia referitoare la propria sănătate.

Asistența medicală este asigurată prin cabinetele medicilor de familie, ambulatoriile de specialitate și unitățile sanitare cu paturi. Asigurarea continuității asistenţei medicale primare, în afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie, se realizează prin intermediul centrelor de permanenţă.

Astfel, în anul 2023, în centrele de permanență din județul Brașov s-au prezentat un număr de: 42.847 persoane: 26.416 adulți și 16.431 copii pentru:

 • urgențe medico-chirurgicale (6.840 de cazuri: 4.611 adulti și 2.229 copii).
 • afecțiuni acute (28.131 de cazuri: 16.338 adulti și 11.793 copii).
 • afecțiuni subacute sau acutizări ale unor cazuri cronice: 7.876 de cazuri

Pentru pacienții care s-au prezentat în centrele de permanență au fost efectuate următoarele activități medicale:

 • tratamente injectabile/perfuzabile pentru 7.876 de persoane (7.093 adulți și 1.223 copii)
 • administrare tratament de urgență din aparatul CP la 11.135 persoane (7.659 adulți și 3.476 copii)
 • schimbare de pansamente/scoatere fire la 1.810 persoane (1.403 adulți și 407 copii).
 • au fost solicitate ambulanțe pentru 134 de pacienți (98 adulți și 36 copii).
 • au fost eliberate scrisori medicale pentru 22.767 de persoane (12.558 adulți și 10.209 copii)
 • au fost eliberate 31.122 de prescripții medicale (17.418 adulți și 13.704 copii)
 • au fost efectuate 128 vaccinări și 823 testări, conform OMS 774/2023.

 

Rolul centrelor de permanență este de a asigura asistența medicală în cazul urgențelor minore pentru a degreva sistemul de urgență ambulanță-UPU destinat urgențelor majore.

 

Lista centrelor de permanență poate fi accesată la: https://dspbv.ro/centre-permanenta-mf/.

 

O decizie în privința propriei sănătăți o reprezintă și vaccinarea. Campania ”Spune NU rujeolei, DA vaccinării” se desfășoară în luna aprilie 2024, la nivel național. DSP Brașov organizează acțiuni de informare și vaccinare în mai multe localități din județ, rujeola fiind una dintre cele mai contagioase boli infecțioase, 1 din 5 cazuri poate dezvolta o boală severă sau complicații.

 

Astfel, împreună putem:

 • să protejăm dreptul la sănătate ca drept fundamental al omului;
 • să ne adresăm medicului pentru controale regulate;
 • să luăm decizii informate cu privire la propria sănătate;
 • să ne informăm în ceea ce privește drepturile și responsabilitățile privind îngrijirile sigure pentru sănătate;
 • să ne implicăm activ în comunitate pentru a decide corect ce schimbări sunt necesare pentru a ne îmbunătăți sănătatea;
 • să implicăm liderii politici în deciziile importante pentru sănătatea noastră și a comunității.

 

Direcția de Sănătate Publică a județului Brașov rămâne consecventă în asigurarea sănătății și bunăstării comunității noastre. Sărbătorim împreună dreptul fiecărui individ la sănătate și la servicii sigure și de calitate.