Acasă Social 500 de studenți internaționali, din 84 de țări de pe întreg mapamondul,...

500 de studenți internaționali, din 84 de țări de pe întreg mapamondul, studiază astăzi la Universitatea Transilvania din Brașov

0

În anul universitar 2023-2024, la Universitatea Transilvania din Brașov studiază 500 de studenți internaționali, din 84 de țări din Africa, America, Asia și Europa. Acestora li se adaugă alți 90 de studenți doar în primul semestru, care au ales UNITBV ca destinație pentru o mobilitate de studii în cadrul programului Erasmus+.

În ultimii ani, Universitatea Transilvania din Brașov a înțeles că internaționalizarea reprezintă un instrument strategic de creștere a calității proceselor academice, precum şi a vizibilității, implementând gradual o strategie de dezvoltare a dimensiunii sale internaționale. Rezultatele nu au întârziat să apară: doar în ultimii 4 ani  numărul studenților internaționali a crescut cu peste 50%.

Una din căile semnificative de promovare pe plan internațional a reprezentat-o intensificarea colaborării cu Ministerul Afacerilor Externe și cu misiunile diplomatice ale României în străinătate, pentru dezvoltarea unor proiecte comune educaționale, de cercetare sau de asistență tehnică, de promovare a limbii, culturii și civilizației românești. Această colaborare a stat la baza unei strategii coerente de atragere a studenților internaționali din țările în curs de dezvoltare, ce și-a dovedit pe deplin viabilitatea.

Prin programul de burse Transilvania Academica Scholarship, finanțat integral de universitate, instituția atrage la studii tineri performanți din afara spațiului european, formând, în timp, un grup de „ambasadori” care contribuie la creșterea vizibilității sale la nivel internațional. Unii dintre bursieri aleg să își continue studiile doctorale tot la UNITBV.

Personalul universitar a fost considerat mereu factorul cheie în dezvoltarea dimensiunii internaționale a universității. În vederea creșterii calității actului educațional a fost stimulată participarea în mobilități și cooperări internaționale, atât în cadrul programului Erasmus+ (circa 200 de mobilități anual) cât şi în cadrul altor programe şi proiecte internaționale şi naționale. În plus, universitatea a pus la dispoziția fiecărui cadru didactic fonduri anuale în valoare de 1000 de euro pentru deplasarea acestora la evenimente internaționale de educație, științifice sau în interesul învățământului.

Cea mai recentă recunoaștere a eforturilor Universității Transilvania din Brașov în direcția internaționalizării o constituie intrarea ca membru cu drepturi depline în alianța de universități europene UNITA, alături de alte 9 universități de prestigiu din Italia, Franța, Spania, Portugalia și România.

UNITBV își propune să continue politica de deschidere în plan internațional, adăugând alte măsuri și acțiuni menite să întărească și să extindă colaborarea cu universități din Europa și din întreaga lume.