Acasă Sănătate-Educație 4514 elevi au susținut marți proba la Limba și Literatura Română! 103...

4514 elevi au susținut marți proba la Limba și Literatura Română! 103 elevi au absentat la Evaluarea Națională

Dintre cei 4.617 elevi ai clasei a VIIIa din unitățile școlaregimnaziale din județul Brașov, înscriși la Evaluarea Națională,4.514 au participat astăzi, 25 iunie, la proba de Limba șiliteratura română. Au absentat 103 elevi. Nu au fost semnalateincidente și nici un candidat nu a fost eliminat din examen pentru fraudă sau tentati de fraudă.

În această sesiune au fost înscriși pentru a susține examenul deEvaluare Naționa 83 de absolvenți cu cerie educaționale speciale, 6 beneficiind de materiale compensatorii. Un candidat asusținut proba la domiciliu, fiind externat din spital curecomandarea medicală de a nu ieși din casă. O comisie constituităla nivelul centrului de examen sa deplasat la domiciliul candidatului care a susținut proba în condiții de siguranță. Un altcandidat a susținut proba la spital. Și pentru acesta, o altă comisie sa deplasat la spitalul unde era internat. Absolventul a susținut, de asemenea, proba în condiții de siguranță.

Subiectul la Limba și literatura română a fost diferit pentruabsolvenții care au studiat în limba maghiară față de cel alabsolvenților care au studiat în limba română și limba germană.Ambele au fost accesibile, asemănătoare celor din anul anterior, oferind posibilitatea oricărui absolvent de clasa a VIII-a poatătrece de pragul notei 5.00.

Subiectele și baremele de corectare pentru probele scrise suntpublicate în fiecare dintre cele trei zile de examen, la ora 15.00, deCentrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ulsubiecte.edu.ro.

Evaluarea digitalizată a lucrărilor a fost introdusă pentru prima dată la acest examen, după ce, modalitatea a fost testată cu succes la simularea din primăvară. Astfel, lucrările scrise au fost scanate în sălile de examen, pe măsură ce candidații au finalizat redactarea acestora, fiind încărcate în aplicația informatică dedicată. Ulterior, acestea vor fi distribuite aleatoriu, la nivel național, profesorilor înscriși în platformă.

Profesorilor înscriși pentru evaluare le-au fost create conturi personale în aplicație, urmând ca în următoarea zi, după fiecare probă scrisă, să evalueze lucrările scanate utilizând calculatorul, laptop-ul sau chiar tableta în patru centre de evaluare organizate în unități școlare gimnaziale din municipiul Brașov.

Următoarea probă va avea loc joi, 27 iunie (Matematică), iar ultimaprobă, la Limba și literatura maternă, va fi susținută vineri, 28iunie, de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maghiară sau germană.

Primele rezultate vor fi publicate anonimizat miercuri, 3 iulie,până la ora 14:00, atât în centrele de examen, cât și pe Internet,respectânduse Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal.

Contestațiile vor putea fi depuse în zilele de 3 iulie (orele 16.00 – 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) Acestea pot fitransmise și prin mijloace electronice.

Rezultatele finale, după reevaluarea lucrărilor ale căror rezultateau fost contestate, vor fi afate în 9 iulie.