Acasă Social 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

94 de victime ale violenței domestice au beneficiat, în 2022, de servicii de consiliere, terapie ocupațională și activități de suport pentru combaterea marginalizării sociale la nivelul DGASPC Brașov

15 persoane au beneficiat și de cazare, pe perioadă determinată, în cadrul Locuinței Protejate VENUS, aflată în subordinea DGASPC Brașov n Serviciile de consiliere și terapie, precum și activitatea LP VENUS, sunt parte a Proiectului „VENUS – ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), axa prioritară 4, obiectivul specific 4.4., la care DGASPC Brașov este partener n

Pentru foarte multe persoane, în mare majoritate femei, „acasă“ este un loc periculos, unde sunt bătute sau se exercită presiuni psihice uriașe asupra lor. Iar acest cerc vicios al violenței domestice este foarte rar întrerupt din exterior, în cele mai multe cazuri aceasta continuând atâta timp cât victima este în viață.

La nivelul județului Brașov, cifrele arată o constanță în ceea ce privește numărul persoanelor care conștientizează situația și încearcă să scape din ea, găsind curajul de a depune plângeri împotriva agresorului. Astfel, în atenția DGASPC Brașov au intrat 142 de cazuri de violență domestică în 2020, 145 de cazuri în 2021 și 113 de cazuri în cele 11 luni ale lui 2022.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov a căutat constant să-și dezvolte serviciile sociale specifice pentru persoanele victime ale violenței în familie, astfel încât acestea să poată rupă cercul vicios al violenței și să știe că pot găsi aici un sprijin și un adăpost temporar.

În 2020 a fost înființată, ca parte a Proiectului „VENUS – ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), axa prioritară 4, obiectivul specific 4.4., Locuința Protejată „Venus“ pentru victimele violenței domestice, destinată cu precădere victimelor care nu au o locuință proprie și care au nevoie să-și continue procesul de pregătire și adaptare la viața independentă.

Scopul acestui centru specializat pentru victimele violenței domestice este de a asigura protecţia victimelor împotriva agresorului, prin furnizarea de servicii de cazare pe durată determinată (de până la 1 an), supraveghere, îngrijire, hrană, consiliere psihologică, consiliere juridică, reabilitare și inserție socio-profesională pentru o viață independentă, terapie ocupaţională și orientare vocaţională, de activităţi de grup/socializare cu scopul combaterii marginalizării sociale.

În cei trei ani de derulare, la nivelul DGASPC Brașov, a Proiectului „VENUS – ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!”, de serviciile oferite de LP Venus au beneficiat 15 femei (2 în 2020, 6 în 2021 și 7 în 2022). Pe lângă serviciile de cazare, aceste persoane au beneficiat și de activitățile grupului de suport și de consiliere vocațională, la momentul părăsirii locuinței toate beneficiarele care nu aveau un loc de muncă fiind angajate în câmpul muncii.

Proiectul „VENUS – ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!” a însemnat, însă, și înființarea a două servicii complementare: un grup de suport și un cabinet de consiliere vocațională, destinate victimelor violenței domestice.

La activitățile grupului de suport (sesiuni de consiliere individuală, evaluare psihologică și psihodiagnostic, sesiuni de lucru efectiv) au participat 94 de beneficiare, în vreme ce la activitățile cabinetului de consiliere vocațională (sesiuni de consiliere individuală cu privire la orientarea/dezvoltarea carierei, evaluare psihologică/profil psihologic) au participat 96 de beneficiare.

În acelasi timp cu înființarea locuinței protejate, DGASPC Brașov a decis și înfiintarea, prin fonduri propri, provenite de la Consiliul Județean Brașov, a unui Centru de Primire în Regim de urgență pentru victimele violenței domestice, cu o capacitate de 14 locuri, pentru a avea o soluție de găzduire pentru victimele aduse direct de poliție și pentru care este necesară găsirea unei soluții imediate de găzduire. De serviciile acestui centru au beneficiat, în 2021, 25 de femei cu 37 de copii, iar în perioada ianuarie-noiembrie 2022 un număr de 15 victime ale violenței domsetice.