Acasă Social 23 februarie 1271 – Prima atestare documentară a orașului Brașov

23 februarie 1271 – Prima atestare documentară a orașului Brașov

0

Pe 23 februarie 1271  a avut loc prima atestare documentară a orașului Brașov sub toponimul „Brasu”.

„Acum 753 de ani, la data de 23 Februarie 1271, avea loc prima menţiune documentară a oraşului Braşov sub acest nume. După ce anterior, în 1234, Brașovul este menționat documentar pentru prima dată sub numele de Corona, în 1271, cu toponimul Brasu, este atestat într-un document în limba latină aflat în Arhivele Statului din Budapesta și în fotocopie la Institutul de Istorie Cluj, act prin care Ștefan, regele Ungariei, aprobă contractul dintre „Chyel comes, filius Erwin de Calnuk” și „Teel, filius Ebl de Brasu cognatus eiusdem”.
Menționările documentare continuă, astfel că în 1288 este consemnat sub numele de Braso într-un document latin aflat în Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, iar în copie la Institutul de Istorie din Cluj. Acesta se dovedește a fi și primul act păstrat care a fost emis în Brașov, purtând mențiunea expresă: „Datum in Braso”, fiind emis de regele Ladislau al IV-lea.
Urmează menționarea tot mai frecventă a municipiului: Brașov (1294), Brassov (1295), Brasso (1309), Brassou (1331), Korona (1336).
Brașovul poartă și alte nume, fiind numit Kronstadt în germană, Kruhnen în dialectul săsesc, Brasso în maghiară și Corona sau Brassovia în limba latină.”, a explicat deputatul Gabriel Andronache pe pagina sa de Facebook.