Acasă Actualitate 2024 va fi ”Anul Avram Iancu”

2024 va fi ”Anul Avram Iancu”

0

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat legea prin care se instituie anul 2024 ca „Anul Avram Iancu”, în semn de omagiu cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea revoluționarului ardelean, cunoscut sub numele de „Crăișorul Munților”. Aceasta este o realizare deosebită pentru Consiliul Județean Alba, care a susținut propunerea și a furnizat documentația necesară.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea nr. 223/2023 pentru instituirea anului 2024 ca ”Anul Avram Iancu”, la împlinirea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului ardelean, cel supranumit „Crăişorul munţilor”.

Este o mândrie şi o mare realizare pentru Consiliul Judeţean Alba, instituţie care a susţinut propunerea ce a luat forma iniţiativei legislative a deputatului PNL de Alba, Florin Roman, punând la dispoziţie şi documentaţia necesară: „Alături de simbolurile naţionale (drapelul, ziua naţională, imnul, stema şi sigiliul statului), iniţiativele prin care se celebrează sau comemorează personalităţi sau evenimente relevante pentru patrimoniul istoric şi cultural al românilor, mai ales dacă acestea sunt emanaţia instituţiei care exercită suveranitatea poporului în numele său, reprezintă acte vitale pe care statul român este obligat să le întreprindă pentru a consolida fundamentul care îi permite să-şi exercite funcţiile.
De aceea, (…), considerăm oportună şi necesară promovarea unei iniţiative pentru instituirea anului 2024 ca anul Avram Iancu…”
Cinstirea eroilor neamului este o datorie de onoare, iar Avram Iancu rămâne, pentru judeţul Alba şi pentru întreg poporul român un simbol al curajului, al demnităţii şi al libertăţii.
Pe de altă parte, promulgarea acestei legi aduce cu sine oportunităţi de dezvoltare culturală şi turistică pentru judeţul Alba, în special pentru zona comunei Avram Iancu, având în vedere faptul că se deschid posibilităţi de finanţare din partea autorităţilor publice centrale şi locale pentru organizarea de manifestări culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu.
Consiliul Judeţean Alba va întocmi, în perioada următoare, un program de evenimente şi activităţi pentru 2024, ce urmează se desfăşoare sub egida „Anului Avram Iancu”, care va cuprinde, printre altele, şi „Târgul de fete de pe Muntele Găina”, festival unic în România.” au declarat reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Articolul precedentPoșta Română dă startul primului program de internship!
Articolul următorCod galben de caniculă la Brașov