Grupul Speranța face parte din Rețeaua Europeană a Grupurilor de Militanți împotriva Cancerelor Ginecologice (ENGAGe), înfiinţată de Societatea Europeană de Ginecologie Oncologică (ESGO) și este implicat şi în acest an în Campania “Ziua Mondială de Ginecologie Oncologică” (#World GO Day) organizată în fiecare an în 20 septembrie de ESGO-ENGAGe.
Cu această ocazie, Grupul “Speranţa” face din nou un apel la femeile din România să acționeze acum pentru a avea impact asupra viitorului – o lume fără cancere ginecologice!
Ziua Mondială a Ginecologiei Oncologice (World GO Day) este un eveniment anual de conștietizare dedicat creșterii capacității de înțelegere publică a problematicii cancerelor ginecologice, punând accent pe factorii de risc, simptome, diagnosticare timpurie și strategii de prevenire a principalelor tipuri de cancere ginecologice care afectează femeile: cancerul de col uterin, ovarian, uterin, vaginal și vulvar.
Din 2019, peste 80 de organizații de pacienți și de sănătate din 34 de țări, inclusiv Grupul „Speranța”, s-au angajat în cel puțin 130 de activități online și în aer liber pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerele ginecologice și pentru a-și arăta sprijinul față de femeile care luptă împotriva acestor boli.
Noua recomandarea Comisiei Europene privind consolidarea prevenirii prin depistarea precoce, include și implementarea programelor de screening pentru cancer. Aceasta prevede:
(1) să ofere screening al cancerului bazat pe dovezi și centrat pe persoană în cadrul priorităților naționale, luând țin cont de principiile de bază ale siguranței, eticii, angajamentului public și echității, prin programe sistematice bazate pe populație și, atunci când este adecvat și relevant, oferă „screening de cancer cu risc stratificat”; tipurile de cancer şi populaţiile ţintă respective care ar trebui luate în considerare sunt enumerate în anexă;
(2) să implementeze programe de screening accesibile în conformitate cu orientările europene și scheme de asigurare a calității, acolo unde există, printr-o abordare treptată, luând în considerare resursele umane și financiare disponibile, precum și resursele de sănătate pentru implementarea programele de screening, în cadrul priorităților naționale.
(3) pentru a facilita dezvoltarea unor protocoale pilot de „depistare a cancerului stratificat în funcție de risc”, linii directoare și indicatori pentru programe de screening pentru cancer de înaltă calitate și accesibile la nivel național și, după caz, regional, cu acoperire teritorială adecvată, inclusiv zonele rurale și îndepărtate;
Sursa: https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14770-2022-INIT/en/pdf
“România a făcut un pas înainte prin legalizarea Planului național de cancer și punerea accentului pe prevenție, dar este doar un pas mic privind statisticile. Pasul cel mai important este implementarea lui, incluzând și implementarea recomandărilor Comisiei Europene, mai ales cele referitoare la programele de screening în general, și cel de cancer de col uterin.
În acest sens avem experiența unor proiecte de succes în România, care pot fi modele de bună practică și care au salvat vieți. Proiectul “Consolidarea la nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente – CEDICROM 2” a cărui implementare s-a încheiat în 2020 implementat la Cluj arată că se poate.
Sursa http://www.ro-sanatate.ms.ro/index.php/ro/proiect-nr-2-screening-cancer
De asemenea este în implementare proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, similar cu cel de Cluj, coordonat de Şef Lucrări Dr. Cosmina Uzun, manager proiect. 170.200 de femei din care 51% din mediul rural și în situații de vulnerabilitate vor beneficia în acest proiect de control ginecologic complet cu test Babeș-Papanicolau și HPV.
Brașovul face parte din acest proiect prin Cabinetul de planificare familială, dr. Gabriela Mateoc, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.
Sursa https://www.spitalmures.ro/comunicate/spitalului-judetean-de-urgenta-brasov-a-devenit-centru-de-recoltare-babes-papanicolaou-si-hpv/ a mai spus Simona Ene.
Conform Globocan 2020, situația în România era următoarea:
Sursa: https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf
România se află pe locul I, în Europa, la rata deceselor din cauza cancerului de col uterin.
De asemenea, în întreaga lume, aproape 500 de mii de femei şi-au pierdut viaţa, în 2018, din cauza cancerelor ginecologice.
„În România nivelul de educaţie și conștientizare al femeilor cu privire la cancerele ginecologice este încă foarte scăzut, iar în lipsa unui program de screening, campaniile de educaţie şi conștientizare publică pe care le desfășurăm sunt o picătură între-un ocean. Controlul ginecologic regulat, precum și alegerile de stil de viață sănătos pot crește șansa de prevenire sau de diagnosticare în stadiu pre-malign sau incipient a cancerelor ginecologice, când tratamentul poate fi mult mai eficient și când este posibilă vindecare completă.” a declarat Simona Ene fondatoarea și coordonatoarea Grupului „Speranţa”.