Acasă Social 2 februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede

2 februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede

0

Agenția pentru Protecția Mediului Brașov informează  că in fiecare an, pe 2 februarie, sărbătorim Ziua Mondială a Zonelor Umede pentru ca oamenii să conștientizeze tot mai mult importanța ridicată a zonelor umede pentru ei și pentru planeta noastră.

De asemenea, este o ocazie de a marca și semnarea Convenției Ramsar, un tratat internațional asupra zonelor umede, adoptat sub egida UNESCO, în orașul iranian cu același nume, de pe malul Mării Caspice.

”Desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar reprezintă o recunoaştere a importanţei pe plan mondial şi a gestionării adecvate a acelei zone ca resursă de mare valoare naturală şi economică, în special ca habitat al păsărilor acvatice”, a declarat Ciprian Băncilă, directorul executiv al APM Brașov.

În fiecare an, celebrarea acestui eveniment se realizează în contextul unei devize stabilite de către Secretariatul Ramsar, tema ediției din acest an este „Zonele umede și bunăstarea umană”. Organizatorii evenimentului vor să atragă atenția asupra faptului că pierdem tot mai multe zone umede și distrugem ecosisteme care contribuie la biodiversitate, la atenuarea și adaptarea la climă. Zonele umede aduc importante  beneficii de ordin economic, social, cultural, ştiinţific, recreativ-turistic, sunt bogate in biodiversitate si reprezinta un habitat propice pentru o mare varietate de specii de plante si animale.

România a aderat la Convenţia Ramsar – „Convenţia asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice”,  încă din anul 1991, Ziua Mondială a Zonelor Umede fiind sărbătorită însă peste tot în lume începând cu anul 1997. Acest tratat interguvernamental asigură cadrul pentru acțiune națională și cooperare internațională în vederea conservării și utilizării înțelepte a zonelor umede și a resurselor acestora.

Singura Zonă Umedă de Importanţă Internaţională-Sit Ramsar, din Regiunea 7 Centru este ”Complexul Piscicol Dumbrăvița”.  Este denumită și ”Delta din Carpați”, se intinde pe o suprafață de  414 ha şi cuprinde habitate foarte diverse, de la naturale la construite, precum: lacuri, heleştee şi iazuri, stufăriş, canale, pâraie, mlaştini, pajişti umede, etc.