- Peste 7.5 milioane de cărți pentru copii vândute în ultimii 10 ani pe Libris.ro
- Cărțile pentru Copii, cea mai vândută categorie în 2022
- Bufnița care se temea de întuneric, cea mai vândută carte pentru copii în ultimii 10 ani
- Ioana Chicet Macoveiciuc, singurul autor contemporan pentru copii în top 10 pe ultimul deceniu
- Ion Creangă, cel mai bine vândut autor pentru copii în ultimii 10 ani
Ziua Internațională a Cărții pentru Copii este celebrată anual pe 2 aprilie, data nașterii renumitului scriitor pentru copii, Hans Christian Andersen, pentru a conștientiza beneficiile lecturii de la vârste fragede și pentru a le insufla celor mici pasiunea pentru citit și a canaliza atenția asupra ofertei de carte destinate copiilor. Libris, librărie online de referință pe piața din România, a vândut în ultimii 10 ani, peste 7.5 milioane de cărți pentru copii, iar în ultimul an un sfert din volumele livrate sunt din categoria Cărți pentru Copii, categorie care domină topurile de vânzări din 2022.
Topul celor mai bine vânduți autori români pentru copii este condus, atât în ultimii 10 ani, cât în ultimul an, de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Alec Blenche și Alex Donovici completează topul celor mai bine vânduți autori români contemporani în ultimii 10 ani. În perioada martie 2022-martie 2023, cei mai apreciați 3 autori români contemporani sunt: Ioana Chicet Macoveiciuc, Veronica D. Niculescu și Alex Donovici.
Remarcăm cu bucurie că în ultimii 10 ani interesul față de lectură a crescut constant, semn că părinții înțeleg și fac demersuri pentru a crește cititori. La nivelul anului trecut, categoria Cărți pentru copii a avut cele mai multe volume vândute pe Libris.ro. Încă de la început, noi am acordat o atenție specială diversificării ofertei editoriale pentru copii, pentru că indiferent de genul sau subiectul cărților, acestea reprezintă o oportunitate excelentă de învățare și de dezvoltare pentru copiii de toate vârstele. Organizăm constant evenimente, târguri, donații de cărți pentru copii, workshopuri și diverse acțiuni prin care încercăm să le insuflăm celor mici pasiunea pentru lectură și suntem încântați să observăm că aceștia au o relație tot mai apropiată cu cărțile –a precizat Laura Țeposu, CEO Libris.
Ioana Chicet Macoveiciuc se situează pe locul 6 în Top 10 autori pentru copii în ultimul deceniu pe Libris.ro, fiind de altfel și singurul autor contemporan din acest clasament.
Topul este dominat de scriitorii clasici, români și străini, care au marcat copilăria generațiilor mai vârstnice, dar continuă să rămână relevanți pentru micii cititori.
Astfel, potrivit datelor librăriei online, Ion Creangă este cel mai bine vândut autor din ultimii 10 ani, cu peste 130.000 de volume vândute, urmat de Frații Grimm, cu 125.000 de volume și Hans Christian Andersen cu peste 60.000 de volume vândute.
Top 10 cei mai bine vânduți autori pentru copii în ultimii 10 ani (martie 2013-martie 2023)
- Ion Creangă
- Frații Grimm
- Hans Christian Andersen
- Mark Twain
- Antoine de Saint-Exupery
- Ioana Chicet Macoveiciuc
- Jules Verne
- Jill Tomlinson
- Petre Ispirescu
- Ioan Luca- Caragiale
Top 5 cei mai bine vânduți autori străini contemporani pentru copii în ultimii 10 ani (martie 2013-martie 2023)
- Geronimo Stilton
- Jeff Kinney
- Mary Pope Osborne
- Sven Nordqvist
- Erin Hunter
Top 5 cei mai bine vânduți autori români contemporani pentru copii în ultimul deceniu (martie 2013-martie 2023)
- Ioana Chicet-Macoveiciuc
- Alec Blenche
- Alex Donovici
- Alex Moldovan
- Silvia Ursache
În topul celor mai vândute 10 volume pentru copii se regăsesc titluri clasice de aventuri, alături de cărți cu activități prin joc și materiale educative care completează procesul de educație.
De la an la an, oferta editorială de cărți pentru copii devine din ce în ce mai vastă, mai diversă, părinții pot alege acum dintr-o varietate de genuri și subiecte. Ilustrațiile sunt colorate, atractive tocmai pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte imaginația, să învețe să identifice obiecte, animale, personaje. Chiar și cărțile cu povești clasice sunt reinterpretate, adaptate vârstei și nivelului cognitiv al celor mici. De asemenea, remarcăm un interes în creștere pentru enciclopedii, dicționare pentru copii, dar și cărți care acoperă subiecte precum știința, geografia, istoria, mediul înconjurător. Cărțile cu activități interactive, precum ghicitori, jocuri, puzzle-uri și desene, care ii ajuta pe copii să își dezvolte abilitățile motorii și cognitive sunt de asemenea prezente în topul celor mai cerute cărți pentru copii a mai precizat Laura Țeposu.
Top 10 cele mai bine vândute cărți pentru copii în ultimii 10 ani (martie 2022-martie 2023)
1.Bufnița care se temea de întuneric – Jill Tomlinson
2.Micul prinț – Antoine de Saint-Exupery
3.500 de adevăruri uimitoare și amuzante
4.Țări și capitale – Cărți de joc educative
5.Jocuri pentru copii inteligenți. Carte de activități +3 ani
5.Pinguinul care voia să afle mai multe – Jill Tomlinson
6.365 de lucruri de creat și confecționat
7.Pisicuța care voia să ajungă acasă – Jill Tomlinson
8.Mary Poppins – Carte de colecție – P.L. Travers
9.Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi – Nikolai Nosov
10.Te iubesc orice-ai face! – Ioana Chicet Macoveiciuc
Top 10 cele mai bine vândute cărți pentru copii în ultimul an (martie 2022-martie 2023)
1.500 de adevăruri incredibile și trăsnite
2.500 de glume jucăușe pentru copii
3.Jocuri pentru copii inteligenți. Carte de activități +3 ani
4.Minunea – R.J. Palacio
5.Matilda – Roald Dahl
6.500 de adevăruri uimitoare despre corpul omenesc
7.Fetita căreia nu-i plăcea numele sau – Elif Shafak
8.Draga profesore Einstein – Alice Calaprice
9.Micul prinț – Antoine de Saint-Exupery
10.Iubim să călătorim. Ema si Eric descoperă Romania – Ioana Chicet-Macoveiciuc, Lavinia Trifan
Despre LIBRIS
Afacere 100% românească, Libris a intrat pe piața de carte în 1991, cu librăria Șt. O. Iosif din Brașov. În 2009, apare Libris.ro care, în 13 ani de existență în online, a devenit nume de referință pe segmentul de librării în România.
În toți acești ani, Libris și-a asumat activ un rol de susținător al lecturii și a derulat campanii numeroase în acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care își propune ca în 5 ani să ajungă în peste 350 de unități de învățământ, cu donații de volume actuale, care să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură.