Acasă Local 15 Noiembrie 1987 – Ziua care nu se uită

15 Noiembrie 1987 – Ziua care nu se uită

Reprezentanții Asociației 15 Noiembrie 1987 și primarul Allen Coliban au prezentat  în cadrul unei conferințe de presă calendarul evenimentelor dedicate marcării a 35 de ani de la revolta brașovenilor împotriva regimului comunist.

În dimineața zilei de 15 noiembrie 1987 muncitorii de la întreprinderea de autocamioane, urmați de alți brașoveni, au ieșit în stradă. Început inițial ca un protest al angajaților de la ,,Steagul Roșu” împotriva conducerii întreprinderii din cauza reducerii salariilor, acest protest s-a transformat într-o revoltă împotriva regimului politic, care a așezat Brașovul și România pe harta luptei împotriva comunismului din Europa de Est.

,,Acum 35 de ani curajul brașovenilor a făcut înconjurul globului, într-un moment în care puterea și impactul represaliilor pe care regimul comunist le avea erau la maxim. Într-un moment de maxim control și de maximă teroare, brașovenii au avut curajul să iasă public, să iasă în zona centrală, în piața din fața actualei prefecturi, să spună «Nu!» regimului comunist. Este un moment pe care se cuvine să îl cinstim, să îl predăm mai departe, să vorbim despre el copiilor noștri și să îl marcăm printr-o suită de evenimente. Este vorba atât de evenimente culturale, cât și de tradiționalul cros, Crosul 15 Noiembrie, care reface în mod simbolic parcursul protestatarilor din 1987“, a declarat primarul Brașovului Allen Coliban.

Prezent la conferință, Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987 – Brașov și unul dintre participanții la evenimentele din 1987, a vorbit despre importanța acestui moment pentru istoria luptei anticomuniste din România.

,,15 Noiembrie 1987 face parte din istoria Brașovului. Brașovul se poate mândri cu acest eveniment. Noi care mai suntem acum – din păcate în fiecare an câte 1-2 membri ai asociației se duc, o sută și ceva mai suntem în viață – suntem oameni ai istoriei și ar trebui să avem întâlniri cu tinerii, să le povestim ceea ce s-a întâmplat în 1987, cum trăiam noi atunci, și sper niciodată să nu se mai întoarcă un regim totalitar în România. Trebuie să avem grijă ca tinerii, copiii noștri, deja vorbim acum și de nepoții noștri, să-și cunoască istoria și să fie mândri că sunt brașoveni”, a spus Marius Boeriu.

Seria de evenimente debutează duminică, 13 noiembrie, cu cea de-a 33-a ediție a Crosului 15 Noiembrie, eveniment care se adresează sportivilor amatori, și cu Campionatul național de alergare 5k, pentru sportivii profesioniști.

În mod tradițional, Crosul 15 Noiembrie urmează traseul parcurs de manifestanții revoltei anticomuniste din 15 Noiembrie 1987. Timp de 32 de ediții, crosul a avut plecarea din fața fostei uzine „Steagu’ Roșu“ (Autocamioane Brașov) și sosirea în zona Prefecturii Brașov. De la măsurătoarea oficială din 2018, pentru a atinge distanța de 5 km, traseul va pleca din uzină, exact din fața Secției 440, cea în care a fost aprinsă scânteia revoltei anticomuniste.

 

Traseul Crosului 15 Noiembrie va fi următorul: Parcul Industrial Roman – Strada Poienelor – Calea București – Spitalul Județean – Spitalul Astra – Bulevardul 15 Noiembrie – Intersecția „Trei Alimentare” – Centrul Civic – Biserica de Lemn – Hidromecanica – Tribunalul Brașov – Spitalul CFR – Sala Patria – Teatrul Sică Alexandrescu – Prefectură.

Tot în data de 13 noiembrie, de la ora 15.30, la Muzeul Amintirilor din Comunism, situat în clădirea Hotelului Capitol (B-dul Eroilor, nr. 19) va avea loc lansarea romanului grafic interactiv „Momente din istorie. Vol. II. Revolta anticomunistă de la Brașov, 15 noiembrie 1987”, realizat de Mihai I. Grăjdeanu.

Luni, 14 noiembrie 2022, de la ora 17:00, o delegație a Asociației 15 Noiembrie 1987 va participa la ședința solemnă a Parlamentului României de comemorare a revoltei muncitorești de la Brașov, din noiembrie 1987.

,,În data de 15, dimineață, la ora 9.00, vom asista la proiecția filmului «Doi ani prea devreme», un film deja binecunoscut,  cred, de către brașoveni. Va fi acest eveniment la Coresi, acolo unde va avea loc, de la ora 10 și jumătate, și o lansare de carte, se intitulează chiar «15 noiembrie 1987». Este un roman grafic, realizat de către Alexandra Gold, fiica unuia dintre membrii Asociației 15 Noiembrie. Apoi, vom merge de acolo, la ora 12.00, la troița eroilor din zona Spitalului Județean, unde va avea loc depunerea de coroane și un ceremonial religios, urmând, la ora 14.00, un eveniment să îi spunem intern, un dineu oficial pentru membrii Asociației 15 Noiembrie, iar seara, în Piața Sfatului, de la ora 18.00, brașovenii sunt invitați să vadă proiecțiile cu laser pe care le-am pregătit. Vom proiecta pe muntele Tâmpa și pe clădirile din Piața Sfatului mesaje comemorative, bineînțeles având în centru ziua de 15 Noiembrie 1987”, a precizat Mircea Vălean, purtătorul de cuvânt al asociației.

Comemorarea revoltei anticomuniste de la Brașov se va încheia în data de 16 noiembrie, cu un concert al artistului brașovean Alexandru Andrieș. ,,Este artistul care a scris piese ironice la adresa regimului comunist, a avut și el această «nebunie» (de luptă împotriva sistemului, n.n.). El va veni însoțit de mai mulți invitați, printre care Berti Barbera, Maria Ioana Mîntulescu, Sorin Romanescu. Va fi un concert jazz-blues, dar în care vom regăsi cu siguranță și piesele care au făcut în acele vremuri furori”, a completat Mircea Vălean.

Evenimentele sunt susținute financiar de municipalitate, cu o sumă în valoare de 200.000 de lei, la care se adaugă Campionatul național de alergare 5k, cofinanțat prin Ghidul de finanțare pentru proiecte sportive, în valoare de 99.044,5 lei.