Autoarea romanului grafic 15 NOIEMBRIE 1987 este fiica unui participant la revolta anticomunistă din 1987!
Prefața este scrisă de Adrian Cioroianu
Marți, 15 noiembrie 2022, ora 9:00
O aniversare istorică de dimineață se cunoaște: evenimentul organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov deschide programul zilei aniversării istorice, cu participarea reprezentanților Asociației ,,15 Noiembrie 1987” Brașov!
La 35 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov, vă invităm marți, 15 noiembrie 2022, la ora 9:00, la Cinema One din Coresi Shopping Resort pentru a lua parte la lansarea romanului grafic 15 NOIEMBRIE 1987, realizat de artista brașoveană Alexandra Gold și editat de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
Alexandra avea vârsta de un an în 1987 și este fiica unui participant la revolta anticomunistă din Brașov. Este absolventă a Universității Naționale de Arte București, artist, ilustrator, autor de bandă desenată, câștigătoare a concursului Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, edițiile 2019 și 2020.
Alexandra Gold: ,,Prin albumul de față am vrut să evoc tensiunea acelor momente care au rămas încă vii în istoria locală și care cu greu pot fi uitate vreodată. Revolta din 15 Noiembrie 1987 va fi mereu un subiect de actualitate în vremurile acestea schimbătoare”.
Prof. univ. Adrian Cioroianu: ,,Iar nouă ne rămâne plăcerea de a ne delecta cu aceasta carte de Istorie-BD, prin ale cărei scenariu și desen momentul Brașov ’87 devine inteligibil chiar și pentru un cititor venit de pe Marte! Iar la final nu pot decât să aplaud ideea ei (excelentă, cred!) de a-i lăsa fără chip pe dictatorul României și pe soția sa… Tocmai pentru că cele două chipuri erau atunci peste tot și ne încălcau intimitatea oricărui mediu (grădiniță, școală, facultăți, loc de muncă, TV, spații urbane, etc.), ideea de anihilare a trăsăturilor lor mi se pare genială! Această răzbunare e meritată!”
Istoric BD Dodo Niță: ,,Romanul grafic 15 NOIEMBRIE 1987 povestește – în imagini cu impact emoțional, pentru toate vârstele – evenimentele uneia dintre cele mai importante zile din istoria revoltelor anti-comuniste din România socialistă.
Autoarea sa, Alexandra Gold, după ce mai mulți ani a lucrat pentru piața de carte din Statele Unite, a început – din 2014 – să publice benzi desenate și la noi, mai multe dintre ele fiind premiate.”
Manager proiect Nicolae Pepene: ,,Acum 5 ani am lansat un proiect aniversar care a onorat cum se cuvine momentul istoric Brașov 1987, cuprinzând o gală aniversară, un film documentar, o expoziție tematică la Casa Sfatului și o carte de benzi desenate. Filmul documentar a strâns imediat mai multe premii naționale și este prezentat, în continuare, cu mult succes, în țară și străinătate. Expoziția care cuprinde chiar obiecte personale ale eroilor din ’87 a devenit un produs cultural emblemă pentru muzeul nostru.
Noutatea aniversării de anul acesta este apariția romanului grafic realizat chiar de o artistă brașoveană, fiica unui muncitor de la Întreprinderea de Autocamioane Brașov care a participat la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987. Nu puteam rata această șansă extraordinară și sunt foarte mândru că muzeul nostru a reușit din nou să se ridice la înălțimea momentului aniversar. O dovadă este și fapul că în această vară proiectul nostru editorial (scris de mine și colega noastră Ioana Șchiopu) s-a clasat pe locul I la Sesiunea pentru proiecte editoriale organizată de Administrația Fondului Cultural Național”.
Lansarea va fi precedată de proiecția filmului documentar BRAȘOV 1987. DOI ANI PREA DEVREME, regia Liviu Tofan, producție Muzeul Județean de Istorie Brașov & TVR (2017) și de o întâlnire cu o parte dintre eroii de acum 35 de ani.
„Un documentar prin care să le povestim tinerilor de azi ce s-a întâmplat atunci, şi care să rămână ca o dovadă” (Liviu Tofan, regizor).
Eveniment realizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov cu sprijinul partenerilor: Consiliul Județean Brașov, Asociația ,,15 noiembrie 1987” Brașov, Cinema One, Coresi Shopping Resort, Universitatea Transilvania Brașov – Facultatea de Sociologie și Comunicare și Facultatea de Litere Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Asociația Forums.
Proiect editorial finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.