Acasă Turism 12 documentare internaționale vor fi proiectate la Festivalul de Film și Istorii...

12 documentare internaționale vor fi proiectate la Festivalul de Film și Istorii Râșnov

0

Ediția a XIV-a a Festivalului de Film și Istorii Râșnov aduce în fața publicului din România 12 documentare internaționale și două proiecții speciale din 11 țări. Reamintim că tema festivalului se concentrează anul acesta în jurul ideii de granițe – borders, un concept care își propune să aducă răspunsuri la întrebări și provocări multiple ce țin de libertățile individuale și creative cu care societatea actuală se confruntă.

Festivalul de Film și Istorii Râșnov se desfășoară între 14 august și 4 septembrie în locații multiple din zona Râșnov. Mai exact, în Râșnov, Brașov, Codlea, Feldioara, Crizbav, Felmer, Vulcan și Hărman.

Selecția de documentare pentru ediția FFIR2022 cuprinde documentare din Chile, Argentina, Spania, Portugalia, România, Franța, Australia, SUA, Belgia. Ucraina și Republica Moldova. Componența juriului din acest an a FFIR este formată din:

  • Pierre Henri Deleau (Franța)
  • Irina Margareta Nistor (România)
  • Alfonso Santos Gargallo (Spania)

Ca în fiecare an, FFIR își propune să pregătească și să investească în viitori specialiști în cinematografie. Astfel la ediția XIV a festivalului laolaltă cu juriului profesionist va exista și „Juriul Liceenilor” format din tinerii selectați de organizatorii FFIR: Idris Belabed, Carla Pantilie, Oana Antonescu, Madalina Tosa, Andrei Midache.

Selecția de documentare de la Festivalul de Film și Istorii Râșnov 2022 cuprinde următoarele pelicule:

130 Hermanos / 130 Children

Regia: Ainara Aparici

Chile 2022, 74 de minute

Timp de 40 de ani, în suburbiile orașului San José din Costa Rica, Melba (65) și Victor (70) au adoptat și crescut mai mult de 130 de copii cărora le-au schimbat radical viața.

Operación chocolate / A Chocolate and a Press Operation

Regia: Silvia Maturana, Carlos Castro

Argentina 2022, 63 de minute

Documentarul expune vârful iceberg-ului „de-malvinizării” – procesul prin care presa a ținut sub tăcere participarea Argentinei la Războiul Malvinelor, iar soldații întorși din război au fost dați uitării.

Estos muros

Regia: Alberto Pascual

Spania 2021, 67 de minute

În apropierea căii ferate, ruinele ascund unul dintre cele mai întunecate episoade din trecutul Spaniei: sistemul de muncă silnică implementat în timpul dictaturii lui Franco.

Já estou farto! / I’m Full Of It!

Regia: Paulo Miguel Antunes

Portugalia 2021, 68 de minute

Scena muzicii punk portugheze prezentată în documentarul despre João Pedro Almendra, fostul vocalist al formației Peste & Sida.

În căutarea inginerului Dragomirescu / In Search of Engineer Dragomirescu

Regia: Dragoș Zămoșteanu

România 2022, 76 de minute

Drama unei întregi generații ilustrate prin povestea inginerului Gheorghe Dragomirescu condamnat la 10 ani de muncă silnică pentru că a cântat „Deșteaptă-te, române” și „Vîntuleț de primăvară” la aniversarea unui prieten.

Ultimul rege din spatele cortinei de fier / The Last King Behind the Iron Curtain

Regia: Trevor Poots

România 2022, 44 de minute

Un documentar despre Regele Mihai care, după ce i-a rezistat lui Hitler, a fost obligat să abdice și exilat de comuniști o jumătate de secol.

11 Septembre, l’avertissement du commandant Massoud / Massoud, Legacy

Regia: Nicolas Jallot

Franța 2021, 91 de minute

Pe 9 septembrie 2001, comandantul Massoud, erou al rezistenței afgane este asasinat de doi membri AL-Qaeda după ce, cu câteva luni înainte, avertizase Vestul cu privire la planurile talibanilor.

Paper City

Regia: Adrian Francis

Australia 2021, 80 de minute

Michiko Kiyooka și Minoru Tsukuiyama, supraviețuitorii atacului din 10 martie 1945 lansat de SUA asupra orașului Tokyo caută acum ca drama prin care au trecut să fie recunoscută de concetățenii lor și de guvernul Japonez.

Pico Reja, la verdad que la tierra esconde / The Truth Buried Beneath

Regia: Remedios Malvárez, Arturo Andújar

Spania 2021, 92 de minute

Deschiderea gropii comune Pico Reja ne dezvăluie fapte noi, nedocumentate din istoria mormântului despre care se spune că ar adăposti peste 2000 de civili.

The Adventures of Saul Bellow

Regia: Asaf Galay

Statele Unite ale Americii 2021, 85 de minute

Documentarul Israelian sondează relația dintre viața și opera controversatului autor, concentrându-se în special pe modul în care Bellow folosea ca inspirație pentru personajele din povestirile sale, persoane reale din trecutul propriu.

Le tombeau de l’amiante, Chronique d’un désastre annoncé / The Asbestos Grave : Chronicle of a Disaster Foretold

Regia: Nina Toussaint, Marie-Anne Mengot

Belgia 2021, 90 de minute

Filmul documentează lupta pentru interzicerea folosirii azbestului în Belgia și la nivel european, lupta victimelor pentru a obține despăgubiri și pentru a deschide ochii opiniei publice asupra pericolului reprezentat de azbest, material ce folosit în continuare în numeroase țări.

Delta Bucureștiului / The Delta of Bucharest

Regia: Eva Pervolovici

România 2020, 92 de minute

Istoria unui loc și a energiei pe care o emană. Delta Bucureștiului devine un film-spațiu în care se materializează toate viețile paralele.

Proiecții speciale

Maluri / Riverbanks

Regia: Lucia Tăut

Republica Moldova 2021, 67 de minute

După ce ani de zile oamenii din satele Vadul Rașcov și Rașcov au comunicat fără opreliști, lucrurile s-au schimbat în urma conflictului armat din martie 1992, după ce Nistrul a devenit granița dintre Republica Moldova și Transnistria.

I was not born for war

Regia: Vladyslav Robski

Ucraina 2020, 70 de minute

Kostya Oborin, personajul principal, pregătește două persoane cu dizabilități să sară cu parașuta. Niciunul dintre ei nu au mai făcut skydiving, dar Kostya i-a convins să încerce ca metodă de reabilitare și de lărgire a orizonturilor. Antrenamentul este dificil, dar merită.

Articolul precedentAPIA efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură
Articolul următorToți cetățenii trebuie să se recenzeze! Lista punctelor fixe de recenzare din Brașov