Zona descoperită a canalului Timiș s-a transformat într-o groapă de gunoi (FOTO)

Gunoaie menajere, doze de bere, PET-uri. Toate le puteți găsi pe ceea ce trebuia a fi Promenada de pe Castanilor ce avea ca scop reintroducerea în peisajul urban a râului Timiș. Așa și-a început postarea pe facebook brașoveanul Mihai Nanu, care a prezentat dezastrul de pe Timiș.
”În fapt, motiv de mutare a stației de măsurare a aerului de la capătul străzii înspre Maniu tocmai la Memo sub pădure, fiindcă pe acel amplasament măsurătorile arătau groaznic, de parcă în zona respectivă nu trăiesc tot oameni care respiră aer. Fie el și amestecat cu fum de mici de la Ceasul Rău.
Ca să stopez afirmația “ce să faci, autoritățile au intenții bune, dar sunt unii cetățeni nesimțiți”, le amintesc de teoria geamurilor sparte. Când inviți unii fără spirit civic să arunce doza acolo, derbedeul chiar o face. Și cum să n-o facă dacă acel canal arată mai mult a cavou decât a regenerare urbană?
Astupați înapoi tâmpenia asta după ce strângeți gunoaiele care colmatează canalul și aduceți înapoi stația de măsurare a aerului dacă doriți să mai creadă cineva că poluarea chiar e o preocupare pentru voi! Pe bune, e penibil, a ajuns o sursă de infecție în mijlocul orașului!”, a spus liberalul Mihai Nanu.

Despre teoria ferestrelor sparte
Mizeria atrage mizerie. Corupţia atrage corupţie. Teoria ferestrelor sparte se naşte într-un articol scris de James Q. Wilson şi George L. Kelling în martie 1982, publicat în revista The Atlantic Monthly. Una dintre concluziile fireşti care decurge din cele prezentate mai sus este că o strategie bună pentru prevenirea inconvenienţelor vandalismelor de tot felul înseamnă rezolvarea problemelor atunci când acestea sunt nesemnificative. Astfel, dacă repari geamul ce abia s-a spart, nu vor fi sparte şi celelalte, dacă strângi gunoaiele imediat ce apar, nu vor apărea saci de gunoaie aruncate pe trotuare, dacă ataci criminalitatea măruntă, vei reduce şi criminalitatea majoră ş.a.m.d. Teoria spune chiar mai mult decât atât, şi anume că omul, aflat într-un mediu neîngrijit, în care ceea ce este considerat moral, etic ori legal nu pare a fi respectat, are tendinţa de a se comporta în consecinţă, imoral, ilegal.

O serie de experimente ale cărei rezultate au fost publicate recent în revista Science (noiembrie 2008) de un grup de cercetători din Olanda confirmă comandamentele acestei teorii.

One thought on “Zona descoperită a canalului Timiș s-a transformat într-o groapă de gunoi (FOTO)

  • 24 ianuarie 2020 la 18:40
    Permalink

    Acum, inițiatorii „proiectului” nu mai au încotro, după ce au dus de nas atât Ministerul Mediului cât și pe comisarul Karmen Vella de la CE, cu proiectul descoperirii canalului Timiș, al cărui scop real a fost mutarea stației BV2 din intersecția cea mai poluată. Ceea ce va duce la un canal descoperit cu apă puturoasă, și acoperit cu un…cofrag ordinar de sârmă ruginită – pentru a nu se mai putea arunca gunoaiele, adică exact cum se poate vedea mai jos cu 200 de metri pe strada Sitei. Ca să nu mmai vorbim de tăierile inevitabile de copaci cu care ne-a obișnuit acest primar penal.

    Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: