Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc

Proiectul de lege privind instituirea zilei de 11 septembrie – Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc a fost depus la Senatul României, urmând să intre pe circuitul legislativ.

 

Fundamentul care stă la baza unei naţiuni, la baza oricărui popor de sine stătător este tradiţia… O componentă importantă a tradiţiei româneşti este arta culinară specifică poporului nostru ca întreg, ca naţiune şi, în special, arta culinară specifică zonelor geografice, cu influenţe istorice de la cei ce au trecut sau au poposit pe teritoriul ţării şi care şi-au pus amprenta pe bucătăria românească: influenţa otomană, greacă, arabă, armenească şi bizantină.

 

O preocupare în sensul prezentării măiestriei bucătarilor a fost lansarea Gastroprogramului la care toate unităţile de turism dezvoltate pe scheletul fostei ONT Carpaţi Braşov, prezentau, hotel Aro, cu maiestrie, platouri cu bucate tradiţionale şi nu numai.

 

Şi arealul viticol este demn de fi făcut cunoscut, cu atât mai mult cu cât tradiţia vinificaţiei pe aceste meleaguri este mai veche de 2000 de ani, de dinainte de Burebista.

 

Bucatele şi vinurile româneşti sunt un cumul de tradiţii care încântă simţurile şi cuceresc tot mai mulţi admiratori  şi care pot deveni cartea de vizită a ţării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în special şi a României în general.

 

Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi ale vinului românesc şi a le face cunoscute sub numele ZIUA NAŢIONALĂ A GASTRONOMIEI ŞI A VINULUI ROMÂNESC.

 

Această idee a apărut în urma discuţiilor de la Congresul Național de Gastronomie și Vin 2017 organizat de Cosmin Dragomir –GASTROART, Cezar Ioan – Vinul.ro, Nico Lontraș, RARE FOODS SERVICES  cu sprijinul  HORA , Guerrilla Cooking, subsemnatul şi Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din turism-Romania (ANBCT).

 

Această zi  ar trebui să fie cunoscută prin expoziţii şi târguri gastronomice organizate la nivelul unităţilor  administrativ-teritoriale, în locuri special amenajate de către primării, cât şi la nivelul unităţilor de turism şi alimentaţie publică.

 

Scopul Zilei Gastronomiei şi Vinului Românesc este de a reflecta gastronomia românească în toate formele sale,  precum şi varietatea de vinuri produse la noi în ţară.

 

Este vorba despre a ne bucura de o companie bună, de a mânca sănătos şi de a crea un sentiment de comunitate.

 

Bucatele şi vinurile româneşti sunt un cumul de tradiţii care încântă simţurile şi cuceresc tot mai mulţi admiratori  şi care pot deveni cartea de vizită a ţării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în special şi a României în general.

 

Propunem astfel ca Ziua Naţională a Gastronomiei şi a Vinului Românesc să fie în data de 11 septembrie, zi în care se sărbătoreşte  Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie.

 

 

Deputat Mihai MOHACI

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: