Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor Stop hepatitei!

Vineri, 27.07.2018, Direcția de Asistență Socială Brașov în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, Societatea Națională a Medicilor de Familie și Direcția de Sănătate Publică au marcat Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei.

În intervalul orar 10,30-11,30, în sala de training a Direcției de Asistență Socială Brașov, din str. Panselelor, nr. 23 s-a desfășurat o masă rotundă la care au participat angajații Direcției de Asistență Socială Brașov, reprezentanți ai Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, ai Societății Naționale a Medicilor de Familie și ai Direcției de Sănătate Publică Braşov fiind abordate teme diverse de la palierele de prevenție primară și secundară (campanii de conștientizare/promovarea vaccinării) cât și la cele legate de tratament. Totodată, domnul doctor Adrian Purcărea- medic specialist medicină internă, gastroenterologie ne-a vorbit despre implementarea în cel mai scurt timp la Spitalul Municipal Săcele a unor noi metode neinvazive de monitorizare a activității ficatului, care va fi singurul centru de profil din zona centrală a țării.

Datele statistice arată că hepatita virală este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, hepatitele de tip B și tip C ucid anual mai mulți oameni decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza, iar din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 300 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe.

La nivel internațional, mesajul acestui an este „Find the missing millions”, toți cei implicați în lupta pentru eliminarea afecțiunilor hepatice dedicându-se identificării mijloacelor adecvate pentru diagnosticarea persoanelor infectate. Scopul de a elimina hepatita virală nu poate fi atins fără a preveni boala, fără a identifica persoanele nediagnosticate și fără a-i conecta pe aceștia la îngrijire și tratament.

În aceeași zi, între orele 10,30-16,00 cortul de campanie instalat pe str. Uranus, în zona fântânii arteziene s-a dovedit a fi neîncăpător pentru zecile de cetățeni interesați să poarte discuții interactive cu specialiștii.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor este o ocazie unică pentru ca pacienții, societatea civilă, publicul larg și guvernele să se unească în acțiunile de combatere a hepatitei virale și pentru a lansa „căutarea milioanelor lipsă la nivel mondial”, nedepistate, iar Direcția de Asistență Socială Brașov alături de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, Societatea Națională a Medicilor de Familie și Direcția de Sănătate Publică, prin acțiunile desfășurate a încercat să se circumscrie acestui deziderat.

Mulțumim tuturor celor implicați în desfășurarea acestui eveniment!

 

 

Monica Chelban – purtător de cuvânt

Direcția de Asistență Socială Brașov

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: