Ziua internațională a educației copiilor nevăzători

13 noiembrie reprezintă, de 72 de ani, „Ziua internațională a educației copiilor nevăzători“. Evenimentul a fost marcat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov la Centrul de Zi pentru copiii nevăzători „Rază de Lumină“, unde alături de copiii cu dizabilități vizuale au fost prezenți președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, reprezentanți ai Direcției de Sănătate și Asistență Medicală din cadrul Consiliului Județean, ai Inspectoratului Școlar al Județului Brașov, ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov, ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă Brașov, ai Seminarului Teologic Ortodox „Dumnitru Stăniloaie“ Brașov și foști beneficiari ai Centrului.

Prin educație, omul își descoperă și desăvârșește potențialul uman de care dispune. Educația îl modelează, îl spiritualizează. Dreptul la educație este un drept universal; astfel că, indiferent de rasă, gen, stare materială sau stare fizică, copiii au dreptul să beneficieze de educație și servicii specializate conform nevoilor lor. Educarea copiilor nevăzători începe în familie și continuă în școlile speciale sau incluzive. Familia joacă un rol deosebit de important în viața și educația copilului nevăzător. Aceasta oferă copilului mediul securizant necesar dezvoltării fizice și emoționale și accesează servicii potrivite pentru dificultățile cu care se confruntă copilul. Școala continuă ceea ce familia a început. Pe lângă procesul efectiv de instrucție și educație, școlii îi revine sarcina de a pune la dispoziția elevului nevăzător contexte în care acesta să exerseze abilități necesare integrării sociale ulteriore“, a afirmat Mircea Dan Suciu, director general al DGASPC Brașov.

13 noiembrie marchează ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Hauy (1745-1822), cel care a întemeiat prima şcoală pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784. numită „lumină pentru o copilărie sub aspectul întunericului”. Mai mult, pedagogul francez a inventat materiale de lectură și fixare a cunoștințelor ce urmau să facă integrarea pe piața muncii şi în societate mult mai ușoară. În 1946, în SUA, a fost lansată prima revistă dedicată copiilor nevăzători şi a fost organizată Ziua naţională a educaţiei copiilor nevăzători. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internaţional, Organizaţia Mondială a Sănătăţii decizând marcarea, la data de 13 noiembrie, a Zilei internaţionale a nevăzătorilor.

Prin manifestările dedicate acestei zile se doreşte atenţionarea şi sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă această categorie socială. „Astăzi, mai mult ca oricând, ar trebui să ne îndreptăm gândurile noastre spre cei care nu se pot bucura împreună cu noi de cromatica acestei lumi, dar care au, cu atât mai mult, sufletul și mintea pline de lumină, dragoste și căldură. Copiii au nevoie în general de multă dragoste pentru a se dezvolta armonios, dar cei cu anumite probleme mai speciale trebuie protejați și iubiți cu atât mai mult. Ziua Internaţională a Educaţiei Copiilor Nevăzători este un moment în care trebuie să ne readucem aminte cât de multă nevoie avem unii de alții pentru a reuși și a ne bucura împreună de darul minunat al vieții. Atenția pe care instituțiile cu atribuții în domeniu trebuie să o acorde acestei categorii de persoane ar fi bine să continue și după finalizarea studiilor. De aceea noi, ca instituție de protecție a drepturilor copilului și a persoanelor adulte ne propunem o analiză aprofundată a nevoilor beneficiarilor noștri și o dezvoltare de servicii pliate cu precădere pe nevoile acestora“, a mai precizat directorul general al DGASPC Brașov.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană îşi pierde vederea. Aproximativ 45 de milioane de oameni sunt complet orbi. La fiecare minut, orbeşte un copil.

La nivelul județului Brașov sunt un număr de 60 minori și 2186 de adulți cu dizabilități vizuale, din care 14 minori și 1066 de adulți în Municipiul Brașov. Din cei 60 de minori cu dizabilități vizuale, 44 sunt înscriși în învățământul de masă, 1 urmează cursurile Centrului Școlar de Educație Incluzivă Brașov, iar 15 nu urmează nicio formă de învățământ (5 au sub 4 ani, 3 între 6 și 10 ani și 7 între 12 și 16 ani).

 

 

Purtător de cuvânt,

Lidia Mailat

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: